О РОДОСЛОВУ

        Идеја о изради родослова фамилије Вуњак уследила је од мог покојног брата Стевана кога изгубисмо у његовој 33. години живота, а који је за време свог кратког живота успоставио многе контакте са широм фамилијом Вуњака.

              Мене и мог оца Милана опседале су идеје: да ли смо само ми Вуњаци који се међусобно познајемо, када и како су наши преци дошли у Лику, да ли су нам рођаци и презимењаци који знају за своје порекло само од Шкара, Козјана, Дебелог Брда и Рачића код Бихаћа.

              Пуних девет година мој отац Милан стрпљиво је слагао коцкице (име по име, место по место) уз помоћ рођака: Миле, Гојка, Бранка, Десанке, Душана као и других чланова фамилије Вуњака. Анализирајући све податке, правећи родбинске шеме, истражујући у библиотекама и архивима обухватили смо све Вуњаке који су ступили на тле Лике пре три и по столећа и раселили се широм Југославије и света. Родослов би се тешко могао завршити да није било свесрдне помоћи од стране Вас, драги наши рођаци, те Вам се у наше име срдачно захваљујемо на упорном прикупљању података.

              Сваки човек тежи да зна где су му корени, које су то гране на стаблу које су истовремено ницале, шириле фамилијарну крошњу и досегле до великих пространстава. Наша крошња је велика, она броји 1361 члана фамилије Вуњака. Путем родослова ближе ћемо се упознати, пронаћи себе у густој крошњи нашег стабла, пренети на наша поколења родбински однос, упозорити своју децу, унуке, праунуке, да су нам родови сви који носе наше презиме. Исто тако су нам рођаци и они који не носе наше презиме, а чије мајке, баке, прабаке, чукунбаке потичу из наше фамилије и налазе се у густој крошњи нашег фамилијарног стабла.

              Посебну захвалност на марљивом и свеобухватном раду техничког уређења родослова упућујем фирми „МИЛЕН“ Д.О.О. Суботица и госп. Славку Милентијевићу.

              Родослов фамилије Вуњака посвећујем свом покојном брату Стевану, који ми је оставио надахнуће да се латим писања нашег фамилијарног родослова.

                    Август 2001.

                 Горња Рогатица
Dr Nenad M. VunjakАутор:

Проф. др Ненад М. Вуњак

    Izradi rodoslova pristupilo se zahvaljujući entuzijazmu i predanosti Nenada Vunjaka, njegovog oca Milana i supruge Željke i nesebičnom angažovanju velikog broja rođaka koji su na najrazličitije načine prikupljali podatke. Izašlo je tri knjige Rodoslova Familije Vunjak ( I-2002., II-2004., III-2006.). Prva knjiga obuhvata podatke i srodstvo o 1361 članu familije svrstane u generacijama počev od 173* godine kada se pominje davni predak Jovo Vunjak. Druga knjiga obuhvata detaljnije podatke, ciklograme i fotografije  grana familije i veći broj tekstova o pojedinim članovima familije, folklorne crtice i pisma. Treća knjiga sadrži podatke, ciklograme i fotografije  devete, najmlađe generacije Vunjaka uz odgovarajući prateći materijal.