UKUSI LIKE
HIT DANAŠNJICE – PERSONALIZOVANA ISHRANA
Ishrana kao ključni činilac zdravog života ali i uživanja, oduvek je bila tema broj 1. Svaki pokušaj šablonizacije ishrane završavao se neuspehom jer različiti organizmi različito reaguju na pojedine vrste hrane. U savremenim nutricionističkim istraživanjima vidno mesto zauzima nova – stara tema - personalizovana ishrana.
Evropska unija je finansirala studiju "FOOD4ME" u kojoj je ispitivano 1.000 učesnika sličnog zdravstvenog stanja iz različitih zemalja podeljenih u dve grupe. Prva grupa je dobila preporuku standardne zdrave ishrane a druga grupa je dobila preporuke "personalizovane ishrane prema njihovim genetskim podacima". Posle 6 meseci, zdravstveni parametri druge grupe su bili daleko više poboljšani nego kod prve.
Naše bake su znale da se putokazi za dobre puteve u životu nalaze u našim korenima tj.genima (talenti, karakteri, sklonost ka određenim bolestima porocima... kao i informacije o za nas zdravoj ishrani). Bebe su dugo sisale, mala deca jela su laganu hranu (čorbice, kuvan krompir, poparu, mlad sir, redak kačamak i slično) što su jele i starije osobe. Ljudi koji su radili i trošili se puno, jeli su jaču hranu ali u primerenim količinama.
Pristojnost je zabranjivala preterano uzimanje hrane.
Naravoučenije: UPOZNAJUĆI SVOJE POREKLO DOLAZIMO DO VEOMA ZNAČAJNIH SAZNANJA ZA NAŠE ŽIVOTE.
Navodimo dva recepta za personalizovanu ishranu.
Dijetalni doručak
Na maslinovom ulju propržite iseckanu glavicu crvenog luka i osolite. U isto vreme skuvajte malo ređi kačamak, sipajte u tanjir i prelijte lukom i uljem. Na tanjirić pored stavite parče mladog nemasnog sira
Zdrav doručak, pre polaska na posao, za zdrave ljude:
- 2 rovita ili meko kuvana jaja,
- pahuljice od heljde poparene,
- salata od cvekle,
- rendana šargarepa poparena 5 minuta i prelivena
maslinovim uljem
- dva šnita praške šunke.
Svi sastojci mogu biti pripremljeni prethodnog dana.
Miroslava
Dacić Dimitrijević |