God. VI, broj 14, 1. april 2018.

Vesti:
Једна од важних, ако не и најважнија особина интегритета човека, како личног, тако и националног,  јесте  језик. Комуникација, та битна одлика људског друштва, махом је вербална или писана, а у време веома развијене медијске комуникације језик представља веома моћно оруђе.
Događaji:
Рођен сам 1940. у Сврљигу. Студије филозофије завршио сам на Филозофском факултету у Београду (1964.), где сам и магистрирао (1966.). Докторирао сам 1971. године на теми из немачке класичне филозофије...
Naš onlajn časopis Skamija predstavili smo prvi put javno na dvogodišnjicu izlaženja 1. novembra 2014. u Sali opštine Vračar. Program su činili istorijat časopisa, prezentacija onlajn žurnala, komentari povodom jubileja i originalni tekstovi iz objavljenih brojeva koje je kao i uvek čitala naša rođaka, glumica Mirjana Vukojčić.
Darko Ribnikar je govorio o svojoj porofesiji novinara, o medijima i njihovom uticaju na društvenu stvarnost, o politici  i „Politici”, o novinarstvu nekad i novinarstvu sada i mnogim drugim zanimljivim temama.
Predstavljamo vam
POZDRAV PROLEĆU
Дете је радознало, задивљено, радосно, a то су основни темељи маште. Машта која је извирала из многих бајки и прича, које ми је моја бака даривала, постала је кућиште мог детињства. Свет око мене постао ми је најдражи гост.
Sećanja
Година, је дуга! Када оде пријатељ, друг, брат, рођак... Чини ти се да се то десило јуче... Драган Цветковић, оставио је неизбрисив траг сећања на дружења, свима нама који смо га познавали.
20. oktobra ove godine navršava se 5 godina (2013-2018.) od smrti Jovanke Budisavljević Broz, naše rođake po grani Jakova Vunjaka. U znak sećanja objavljujemo članak o Jovanki Broz preuzet iz knjige Izuzetne žene Srbije 20. i 21. veka. (Beograd, Cepter, 2016.)
Ćaskanje dve Mirjane drugarice iz detinjstva, koje su ostale u istom kraju. Godine, treba reći decenije su prošle, mi smo ostale „iste“, ne baš. Ona je hrabra i pustila svoju sedu kosu i dobro joj stoji, za razliku od mene, ja još ne, nekako bih to da odložim. Ostao je manir iz našeg detinjstva.
Poezija i proza
Poezija
Рођена у Крагујевцу од мајке Вере православке и оца Отона католика, од самог доласка на свет живи и сведочи јединство. Дипломирала је теоријску математику на Природно-математичком факултету у Београду. Иницијатор је и један од оснивача Међурелигиjског центра (2000.). 
23. фебруара ове године представљена је четврта збирка песама „ТЕЧЕМ КАО РЕКА“ наше савременице, врло плодне песникиње Оливере Шестаков. Кућа Ђуре Јакшића је била мала да прими све госте, искоришћене су све помоћне столице, али неки су ипак престајали целу промоцију.
U ličkim brdima
stidljivo otvara oči
rano proleće
...
Proza
Ovo nije obična knjiga, kao bezbroj drugih. Nema zapleta, nema fabule, ni epiloga. Ali ima nešto vrednije, sasvim neobično. Od korica do korica, svi redovi slova i reči su kao ćilim izatkan od jednostavnih, mudrih izreka, koje prosto plene svojim lepim, sažetim porukama, običnim rečima, svakom razumljivim.
Mesto dešavanja: Njujork – Menhetn, 1934.g., deo grada gde su radnje ne baš ekskluzivne, ali dovoljno skupe za obične ljude. Dosta je onih koji su došli u obećanu zemlju Ameriku iz dalekih zemalja,  napuštajući svoja ognjišta, da bi materijalno olakšali težak život svojih u domovini.
Београд има више улица које у свом имену садрже реч БУЛЕВАР:  Булевар Мира, Булевар Михаила Пупина, Булевар Николе Тесле, Булевар Уметности… Има их још, да не набрајам све.
Poslednja nedelja avgusta – dan pred Veliku Gospojinu. Asfalt se belasa pod jarkim suncem dok kola klize prema Gruži, a u daljini naziru se Gledićke planine. Putokaz za Čestin menja naš pravac kretanja, polako se penjemo uskim asfaltnim drumom između njiva, bašti  i kuća, prolazimo kroz naselje i nastavljamo uzbrdo.
Folklorne crtice i anegdote
Народна ношња, некада свакодневна одећа, главна је ознака етничке припадности којом су се Срби разликовали од странаца и моћних освајача.  Кроз историју ношња се истицала и по ликовним, и по естетским вредностима. 
Српска православна црква слави Лазареву суботу или Врбицу осам дана пре Ускрса. На Лазареву суботу обичај је да се носе гранчице врбе, чиме се симболично представља свечани Христов улазак у Јерусалим.
За прослављање Ускрса вежу се бројни симболи и обичаји који варирају од земље до земље, а заједничко им је украшавање и фарбање јаја.  Бојена јаја симбол су пролећног буђења извора живота и пагански су обичај.
UKUSI LIKE
Ishrana kao ključni činilac zdravog života ali i uživanja, oduvek je bila tema broj 1. Svaki pokušaj šablonizacije ishrane završavao se neuspehom jer različiti organizmi različito reaguju na pojedine vrste hrane.
MA ŠTA MI REČE
Не можемо замислити ни једно новогодишње јутро без звукова бечког Новогодишњег концерта и музике композитора из породице Штраус. Једног од њих, чувеног аустријског композитора, диригента и виолинисту Јохана Штрауса Млађег инспирисала je и Србија.