SA KNJIGOM U RUCI II

Paolo Koeljo
RUKOPIS OTKRIVEN U AKRI
(Drugi deo)

     Ovo nije obična knjiga, kao bezbroj drugih. Nema zapleta, nema fabule, ni epiloga. Ali ima nešto vrednije, sasvim neobično. Od korica do korica, svi redovi slova i reči su kao ćilim izatkan od jednostavnih, mudrih izreka, koje prosto plene svojim lepim, sažetim porukama, običnim rečima, svakom razumljivim.

     Veliki pisac, Paolo Koeljo, sažeo je u ovoj knjizi pregršt divnih misli, koristeći rukopis napisan još u drugom veku, izgubljen, pa nadjen, sa čudnim lutanjem od nekoliko stoleća, da bi na kraju završio svoj put u Kairu, u Koptskom muzeju, gde se čuva kao neprocenjiva relikvija. Evo nekoliko citata:

O ZAJEDNIŠTVU
Prijateljstvo je jedno od mnogih lica ljubavi, a ljubav se ne rukovodi mišljenjem. Ona bezuslovno prihvata prijatelja, i svako se od njih razvija na svoj način. Prijateljstvo je čin vere u drugoga, a ne čin odricanja.

Prijateljstvo je kao reka: okružuje stene, prilagodjava se dolinama i brdima, ponekad se pretvori u jezero sve dok udolinu ne ispuni vodom, pa može da nastavi svojim putem. Kao što reka ne zaboravlja da je njen cilj more, prijateljstvo ne zaboravlja da je razlog njegovog postojanja pružanje ljubavi drugima.

Budite sa onima koji pevaju, pričaju, uživaju u životu i nose radost u očima. Jer radost je zarazna i uvek uspeva da pronadje rešenje tamo gde logika nalazi samo objašnjenje za grešku.

O ELEGANCIJI
Elegancija nije spoljašnja osobina, već delić duše vidljiv drugim ljudima. Ona se ne krije u odeći koju nosimo, već u načinu na koji nosimo. Arogancija privlači mržnju i zavist. Elegancija budi postovanje i ljubav.

O ORUŽJU KOJE TREBA UPOTREBITI KADA JE SVE IZGUBLJENO
Kada mudrac želi nekoga da unizi, najpre učini da se ta osoba popne na najvišu planinu i poveruje kako je moćna. Tako će umisliti da se može popeti još više, a onda se sruši u provaliju.

Najbitnije oružje nije koplje, nije ni top, koji mogu raniti telo ili uništiti zidine. NAJSTRAŠNIJE OD SVIH ORUŽJA JESTE REČ. Ona uništava živote, ne ostavljajući tragove krvi, ali njene rane nikada ne zaceljuju. Budimo stoga gospodari svog jezika, da ne bismo bili robovi svojih reči

.

O VERNOSTI
Vernost je zrno bisera u pesku, ali ga mogu videti samo oni koji zaista razumeju njenu vrednost.

Vernost se nikada ne može nametnuti silom, strahom, nesigurnošću ili zastrašivanjem.Vernost je izbor koji samo snažni duhovi imaju hrabrosti da naprave.

O NEPRIJATELJU
Ratnik na bojnom polju ispunjava svoju sudbinu i njoj treba da se prepusti. Pokori se tome kao višoj sili i nastavi dalje. Nisu zemaljske bitke ono sto odredjuje čoveka, jer kao sto vetar menja pravac, tako i sreća i pobeda duvaju u svim smerovima. Današnji gubitnik je sutrašnji pobednik, ali da bi se to dogodilo, u bitku se mora ući časno.

Kao što čovek oblaći novu odeću odbacujući staru, tako duša prihvata nova materijalna tela odbacujući stara i beskorisna. Kada to znaš, ne treba da brineš zbog tela.

Svi ćemo naići na suparnike, sta god radili, mada će najopasniji biti oni za koje verujemo da su nam prijatelji.

Svi ćemo morati u životu da se suočimo sa brojnim protivnicima, mada će najteže biti poraziti onog koga se plašimo.

Svi ćemo patiti kada nam dostojanstvo bude napadnuto ili ranjeno, ali najveći bol naneće nam oni koje smo smatrali uzorom u životu.

Okrutnost ne dolazi od ratnika koji se nalazi na bojnom polju, ona dolazi od onih koji manipulišu pobedom i porazom u skladu sa svojim interesima.

Neprijatelj nije onaj koji stoji pred tobom sa mačem u ruci. To je onaj koji stoji pored tebe, sa nožem skrivenim iza ledja.

Svet se ne deli na prijatelje i neprijatelje, već na slabe i jake. Jaki su velikodušni u pobedi. Slabi se okupljaju da zajedno napadnu gibitnike, ne znajući da je poraz prolazan. Medju gubitnicima biraju one najranjivije.

Neprijatelji nisu protivnici postavljeni da iskušaju tvoju hrabrost. To su kukavice postavljene da iskušaju tvoju slabost.

*Prvi deo objavljen u broju 6-7: - http://skamija-vunjak.rs/6broj/sa_knjigom.php

Priredila Mira Racić Mirčevski