СА ПРВОГ СУСРЕТА ФАМИЛИЈЕ ВУЊАК

Тог 18-ог маја 2002. године био је леп и сунчан дан. Заказан је састанак са свим Вуњацима и онима који потичу од Вуњака, у Зобнатици недалеко од Бачке Тополе. Први Вуњаци на овим просторима управо су ту, у околини Бачке Тополе и дошли давне 1922. године, добивши земљу као солунски борци. Сала за пријем била је намештена управо по родовима, како је то и описано у нашем Родослову, почевши од прадеде Јована, па преко прадеде Илије, Симе, Миле, Дане, Јакова, све до Станише. Изнад централног стола окачена је била личка шареница, велика личка капа и женска личка торбица стара близу 150 година. Фамилија Вуњак почела је са свих страна пристизати негде око 10 сати. Зобнатица је била окупирана Вуњацима и родовима који потичу од Вуњака. Стигао је и аутобус пун родбине Вуњака из Београда. Моје кћерке Сања и Дејана дочекивале су своју фамилију са погачом и соли и са личким капама на глави. У једном тренутку настао је метеж, сви су међусобно причали, љубили се, упознавали се, док је мој отац Милан заједно са мном распоређивао где ће ко сести. Већ у 11 сати била је пуна зобнатичка сала, близу 200 чланова фамилије Вуњака је било ту. Одзив је био импозантан, дошли су многи, већина се сад први пут видела, некима су и очи засузиле.
Почео је наш први скуп. Отворио га је проф. др Душан Јарић (од чукундеде Јована). Минутом ћутања одали смо пошту свим нашим преминулим рођацима. Затим сам ја укратно испричао: из ког краја су наши преци кренули за Лику, којим путем су ишли, где су стигли, како су живели, када су се раздвојили родови из породичне заједнице, које су песме и припјеве волели певати, које су шале препричавали на личким прелима, шта су радили на зборовима и сајмовима. Требало је да прође скоро 400 година, да се скупимо и ближе упознамо. Међу нама су били глумци, инжењери, економисти, лекари, стоматолози, професори, радници, земљорадници, деца, омладина, студенти и пензионери. Са одушевљењем је поздрављено писмо Јованке Будисављевић Броз (порекло од прадеде Јакова) и стихови написани од стране Драгана Цветковића (од прадеде Јакова): Племе Вуњака живи, Летећа Радица, Доајен гране Вуњак Јакова (чика Ика) које је прочитала Мирјана Вукојчић  (од прадеде Илије) глумица Југословенског драмског позоришта.
На Зобнатици се тог дана чула и личка тамбурица (дангубица) која је у рукама пријатеља фамилије Вуњак, познатог певача личких песама Добривоја Добре Павлице оживела песме и мелос који је певан кроз генерације потомака Вуњака. Дружили смо се, све док није почео падати сумрак на тиху војвођанску равницу. Аутобус са београдским рођацима, а затим један по један ауто је напуштао Зобнатицу и одлазио у правцу њихових домова. Сви смо били пуни утисака. Иза нас су остале слике забележене камером и фотографским апаратима, књига утисака као и чврст договор да напишемо Додатак Родослова фамилије Вуњак (са фотографијама наших предака и нас самих) и да се поново видимо за две године, тачније 22. маја 2004. године.

У књизи утисака је између осталих, Вуњак Жељка забележила:
„Субота је, дан ведар, мирисан и топао, баш као већина мајских дана. Била би ово још једна на изглед обична субота и још један пријатан мај да нема Јове Вуњака, оних неколико звездица крај његове године рођења у корену дрвета живота. Данашњи дан је дан његових листова који се померају дахом мајског поветарца, збуњени стоје један крај другог. Можда се неко и запита шта траже овде, можда је имао данас нешто друго у плану, можда се и са рођеним братом посвађао, можда ће за две године изостати са поновног скупа. То све би могао да уради да нема Јове Вуњака и оних неколико звездица крај њега. А, баш оне нас обавезују да схватимо да је наш живот само трен и да ћемо и сами врло брзо бити дубок, чврст корен неког новог Родослова. Данас сам овде упознала дивне људе (родбину), видела у њиховим очима проткану радост и тугу. Толико снаге, слоге, то надахнуће, љубав и понос представљају огромно духовно богатство и праву Ризницу Родослова фамилије Вуњак.“

Održano je pet sastanaka Familije Vunjak: I -2002. u Zobnatici, II -2004. u Zobnatici, III -2006. u Zobnatici, IV -2009. u Zobnatici V -2012. na Paliću.

Dobrodošlica 2002
Vunjaci, Majski susret 2002., Dobrodošlica
Zobnatica 2002
Vunjaci, Majski susret 2002., Zobnatica
2012
Vunjaci, Majski susret 2004.
2006
Vunjaci, Majski susret 2006.
2012
Vunjaci, Majski susret 2012.