МАЦИНА ТУТУ АВАНТУРА

Дорћолка,  дама у шездесетим,  служавка у дому свом, шнајдерка и сликарка, праља и цвећарка. Понекад и посластичар, и аниматор, кувар, песник, фотограф, молер, пројектант, проводаџија,  ботаничар,  писар,  курир...

Мазна и пргава, стрпљива и брза, тиха и бучна, полетна и успорена, прецизна и хаотична, млада и стара.

Обична и необична. Обична као свака супруга и мајка, необична као уметник. Мноштво идеја и интересовања у различитим областима а мало времена. Много започетог.

Као школовани дизајнер текстила  никад није била запослена у струци.  Ипак  креативни  дар не запоставља, напротив. У складном породичном окружењу  и даље се игра попут детета својим крпицама – и не само својим. Њене пријатељице задовољно  шетају уникатне модне детаље – њених руку дела.

И како су  године пролазиле  и њене пријатељице постајале  баке, знале су  коме да се обрате за нешто атрактивно, уникатно и  модерно за њихове унуке – мале принцезе.  И тако је почела авантура звана туту.

Раније су привилегију ношења пуфнатих сукњица имале само балерине. Данас су оне доступне готово свима – продају се не само у бутицима,  има их  и у тржним центрима, чак и код Кинеза... Хит су на свадбама, рођенданима и  маскембалима где се принцезице шепуре у најразличитијим  моделима туту сукњица. Бебе су најслађе у  туту хаљиницама  које се најчешће носе приликом крштења.

Колекција коју представљамо рађена је ручно  и за сваки комад уложено је по неколико  сати рада.

Израђене су од увозног тила, јарких или пастелних боја, једнобојне или у комбинацији две или чак три боје. Свака је уникатна и апликације се разликују: могу бити латице, глитери, помпони, цветићи, перлице, перје, звончићи, бисерчићи, трачице...

Туту авантура још траје. Нове идеје надолазе у таласима. Принцезице постају принцезе. Сад и младе  маме наручују  и облаче исте сукње као и њихове кћери – кад их приметите у граду велика је вероватноћа да је аутор истих Маца.

 


Мирјана Станковић Маца