UKUSI LIKE
FILOZOFIJA JEDNOG LONCA
Filozofija jednog lonca ili
minimalizam kao pravac u
kulinarstvu postoji kod nas
oduvek bilo zbog oskudice hrane, uštede vremena, vere, čuvanja zdravlja, a pre svega zbog dobrog
ukusa jela spremljenih u jednom loncu.
Minimalizam
naših baka potpuno je uklopljen u sada važeća pravila zdrave ishrane što
podrazumeva korišćenje malih količina i malog broja vrsta organskih
namirnica u toku jednog dana, rasporedjenih u više
obroka.
Teško je staviti bilo kakve primedbe
jelima kao što su: pasulj, kupus, čorba, sarma, punjene paprike, tikvice,
gulaš, paprikaš, boranija, grašak, musake, pilavi, riba... a sva ova jela mogu biti prilagodjena i najstrožijim dijetama.
Koriščenje najviše 7 vrsta namirnica dnevno, koje se rotiraju na 5 do 7 dana mali je
izazov kreativnosti i spretnosti, a veliki dobitak za
varenje i zdravlje. Princip je:
·
doručak – jači, ako je
moguće topao;
·
užina 1 – jedna vrsta voća;
·
ručak - kuvano jelo ili riba uz salatu;
·
užina 2- ista kao užina 1;
·
večera - lagana od
ostataka predhodnih obroka ili samo salata.
Dajemo primer
jelovnika za 2 dana (ostalo prepuštamo Vašoj inventivnosti):
1. dan - duručak: kačamak preliven iseckannim u
"secku"pa proprženim šampinjonima, - užina 1: jabuka, - ručak: pasulj sa ili bez mesa uz salatu od cvekle, užina 2 jabuka, večera: salata od cvekle sa hlebom.
2. dan - doručak: poparene heljdine pahuljice i rovita jaja,- užina 1: banana,- ručak: kelj sa krompirom i mesom, užina 2:
banana,- večera: riba sa heljdinim pahuljicama.
Nikad dovoljno podsećanja na tečnost kao
uslov zdravlja i prijatnosti - voda, mlečni
napitci, sveži sokovi i po neka čaša vina uvek su dobrodošli.
Ozbiljne i šaljive misli o hrani
·
Budite umereni u jelu
i piću. (Biblija)
· Najbolja je hrana koju ste sami zaradili. (Muhamed)
· Novčić će vas
uvesti u autobus ali slobodno mesto će vam obezbediti beli luk.
· Najopasnija hrana je torta - svadbena. |
||
|
Predlažemo:
PITA
OD SIRA I BUNDEVE
pleni neobičnošću,
harmonijom i blagim ukusom.
Fil: Blag mladji sir (oko 600 gr.) izgnjećiti sa 250 gr.
rendane bundeve, 4 jaja i tri kašike ulja.
Uzimati po jednu koru pa samo tanko
razmazati malo fila i srolnati.
Na plitki pleh staviti pek papir, ređati uvijene kore, staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni oko
25 min.
KROMPIR
PAPRIKAŠ
uz kupus salatu je klasično jelo u bezbroj varijanti, bez
mesa ili sa junećim, telečim, pilećim ili zečijim
mesom. Sada je predlog juneći paprikaš:
- glavicu iseckanog crnog luka propržite da postane
staklast;
- ubaciti kockice junetine sa nekoliko listova lorbera, najmekša je
od kapka, te malo propržiti;
- dodati jednu šargarepu sečenu na
kolutove, 3-4 čena belog luka i naliti šoljicom mlake vode pa pustiti da se dinsta na tihoj vatri;
- kada voda ispari opet nalivati dok
meso ne počne da mekša;
- sada dodati malo paradaiza,
malo aleve paprike;
- osoliti, dodati krompir i naliti
mlakom vodom jedan prst iznad krompira;
- kuvati dok se krompir ne skuva i voda delom ispari.
Miroslava
Dacić Dimitrijević |