ZA SVU DECU SVETA

Uspomene i sećanja čuvaju se od zaborava i posle toliko godina.
Polovinom 20. veka, u okviru akcije pomoći UNICEF-a deci celog sveta, organizovan  je dolazak Deni Keja u Jugoslaviju i Beograd. Poznati komičar proveo je u našem gradu nekoliko dana u društvu dece, a  posetio je  i Sarajevo i Novi Sad. 

Za naš časopis Skamija, dobili smo od Ljiljane Miljković Kalat, tada devojčice - učesnice u događaju, časopis „Filmski Žurnal“ u kome je objavljen članak posvećen Deni Keju pravom čoveku, specijalnom gostu, čoveku koji je voleo decu i ona njega.

Deni Kej
Deni Kej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bio je izuzetan gost, koji svoje dragoceno vreme posvećuje deci i njihovoj sreći. Deca celog sveta osećaju tu prisnost i doživljavaju ga kao pravog drugara. I mališani stostruko vraćaju svojim prijateljstvom.

U čast dolaska ambasadora UNICEF-a Deni Keja, izuzetnog glumca-komičara, organizovan je koncert na Kolarčevom univerzitetu. Našoj školi "Filip Višnjić", našim mališanima, pripala je čast da učestvuju u programu sa horom, folklorom i harmonikašima. *

Došao je i taj maj, 1956.godina, svečani dan da se deca oduže svom starijem prijatelju i velikom umetniku i ona su u čast Deni Keja organizovala svoju priredbu na Kolarčevom univerzitetu, sala prepuna, prisutni gosti, roditelji i učenici.

Počeli su najavom učesnika u programu. Diže se zavesa, na bini stoji naš hor učenika u belim bluzama, devojčice u teget suknjama, dečaci u teget-pantalonama. Krišom, pogledom traže u publici nekog svog. U prvom redu je sedeo naš specijalan gost Deni Kej, nasmejanog lica, tršave riđe kose.

Hor pod dirigentskom palicom maestra Miodraga Cvetkovića, svoj program je sa uspehom izveo i bio nagrađen sa burnim aplauzom. Nastupa folklor; igrači su Prča, Čičevački, Trifa, Tuba, Sole, Vlada Kuzmanović, Paja Milić, Bora Marković, Dragan Slobodanovic, Ive Andrejevski... uz pratnju harmonikaša Milana Kalata, Kostića...

U jednom trenutku Deni Kej nije mogao da izdrži a da se ne popne na scenu i da se oduži učesnicima da na vedar samo njemu svojstven način improvizuje.

Tada se sve otrglo kontroli, na dečiju radost.

Preuzeo je ulogu dirigenta dečijeg hora i izazvao buru smeha i kod najmlađih i kod ostalih prisutnih u sali. Uhvatio se u kolo, tek tu je bilo smeha, u igranju je u jednom trenutku zbacio s noge mokasinku-cipelu, jednu pa i drugu, i nastavio da igra sa čarapama. Ni to mu nije bilo dosta, onako nespretan nikako da uhvati korak sa igračima. Sve je bilo propraćeno smehom.

Na kraju došlo je vreme za rastanak sa malim izvođačima. Pozdravljao se sa svakim stiskom ruke kao da je pred sobom ima osobe značajnije od sebe, svaki pokret pozdravljanja je izazivao opšti smeh. Mališani su mu prilazili, a kad je najniža horistkinja Ljiljana Vunjak na kraju prišla, Deni Kej se spustio na kolena i pružio svoj obraz devojčici. Zbunjenost male učesnice hora brzo je nestala i gost je dobio poljubac u obraz. Njegov izraz lica i cela ta scena, propraćeni su burom smeha i velikim ovacijama. Sve je bilo nezaboravno, tako kratko na brzinu i u prolazu kao neki san.

U ovom 21. veku Srbija je dobila svog ambasadora UNICEF-a. Novak Đoković, broj 1 u svetu tenisa, najrenomiraniji teniser na svetu, 26. avgusta 2015. imenovan je za  ambasadora UNICEF-a i dobre volje za svu decu sveta.

Novak je 2011. g. postao nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji. Od tada pruža nesebičnu podršku za poboljšanje života dece. Sa svojom suprugom Jelenom osnovao je Fondaciju Novak Đoković koja se zalaže za rano obrazovanje dece i za razvoj deteta, pogotovo u predškolskom uzrastu. Prepoznajući Noletovu iskrenu posvećenost dobrobiti i pravima deteta, Unicef ga je pozvao da postane globalni ambasador dobre volje.

*  Naša osnovna škola "Filip Višnjić", (iz Jagičeve ulice) imala je hor pod dirigentskom palicom, profesora muzičkog vaspitanja gospodina Miodraga Cvetkovića, koji nas je vodio iz pobede u pobedu na svim školskim takmičenjima i turnejama. Bili smo na turneji "Radost Evrope", sa decom iz drugih zemalja koje se održavalo u Sent Etjenu u Francuskoj. Naš HOR i FOLKLOR predstavljali su Jugoslaviju, i tada smo dobili i nagradu. Orkestar harmonika, prateći deo folklora iz školske muzičke sekcije, posebno se istakao i gostovao je na programu Radio Beograda 1.  

11.08.2016.  
Mirjana Vunjak Žikić