TEZE ZA 77-I RODJENDAN 05.03.2016.

Dobar vam dan,  dobrodošli, dragi prijatelji .  Hvala Vam!

Ničim lepšim ne može se porediti ovaj skup meni dragih lica medjusobno pomešanih po mom jedinstvenom receptu koji se zasniva na prijateljstvu kao leku protiv svih bolesti života.

Recept je naizgled, jednostavan: bliskog prijatelja stičeš ponajčešće dok si mlad: u srednjoj školi, na fakultetu, na prvom radnom mestu, češće na radnoj akciji ili u biblioteci redje na letovanju ili medju pristalicama iste političke stranke.

Ubrzani tempo života svojstven našim generacijama dopunio je ova pravila dajući društveno aktivnom pojedincu šire mogućnosti bliskog upoznavanja mnoštva ljudi, uz sve manje vremena da se medju njima probere prijatelj za ceo život.

U takvim okolnostima, gubi se neminovno razlika izmedju prijatelja i poznanika, pa ovi drugi dobijaju na značaju.

Nema, po meni, u tome ništa loše, jer ako si imao dovoljno sreće da  na vreme stekneš iskrenog  prijatelja srce će ti zaigrati kad god se, ma koliko retko, vidite i čujete, i bez obzira na to da li slično razmišljate o smislu života.

Uz prijatelja svrstava se poznanik. Ukoliko je svakodnevnim životnim iskustvom proveren, takav poznanik takodje je vredan suvog zlata. Jer, sa poznanikom povezuju Vas različite životne okolnosti: radite u istoj firmi, razumete se sa komšijama, volite isti fudbalski klub, popunjavate loto, vremenon postajete bliski s roditeljima deteta koje ide s Vašom mezimicom u isto obdanište.

Naravoučenije: čuvajte kao najveće blago prijatelje, iako vam neretko oni mogu pružiiti samo načelno razumevanje i podršku , ali istovremeno negujte poznanike u koje ste stekli poverenje,  jer vam oni u ovom sve surovijem i bezdušnijem svetu mogu, u mnoštvu najrazličitijih situacija, konkretno pomoći da pronadjete najbolja rešenja.

Takve poznanike stečene ponekad sticajem neplaniranih okolnosti, možemo s pravom nazvati  prijateljima.

Šta je sa brakom?

Pre četiri decenije ja sam kao mladjani nadobudni novinar, sa pozamašnim raspušteničkim stažom, u društvu kolega nadahnuto razvijao teoriju o braku kao neprirodnoj instituciji. Služio sam se, konkretnim primerima i iznosio uverljive argumente.

Bilo bi, složićete se, gubljenje vremena da neke od tih „dokaza“ ovde iznosim,  jer sam ubedjen da je medju prisutnima  i ženskog i muškog pola - malo onih kojima  bar jednom u životu nisu pale na pamet ovakve jeretičke misli o smislu i besmislu braka.

Lično sam, priznajem, doživeo fijasko, moja lepa teorija raspala se u paramparčad pošto sam svojim postupcima pokazao da brak nije nerazumna institucija kad je sačinjen od mudro izmešanog prijateljstva, ljubavi, uzajamnog poverenja i razumevanja.

I tako danas ovde okružen dugogodišnjim i novostečenim prijateljima kao i na delu proverenim dobrim poznanicima moja supruga Ljiljana i ja slavimo 45 godina uspešne zakonom prhvaćene zajednice.

Zaželite nam sreću na putu koji nas očekuje, osposobljeni smo zajedničkim iskustvima za  suočavanje s neibežnim, sve težim iskušenjima « trećeg doba ».

Srećom  po mene, moja supruga  Ljiljana je osoba puna života, prepuna ideja i planova koje s lakoćom ili odbacuje ili ostvaruje uprkos raznovrstnim otporima. Pošto sam, po njenoj proceni - koju srećom čuva za sebe, težak, zatvoren čovek, još je pre tridesetak godina shvatila koliko mi je mučan i dosadan ritual godišnjeg beleženja rodjendana.

Tražeći kompromis, predložila je da moj rodjendan slavimo samo kad se zbir mojih godina,  izražava sa dve iste cifre. Za  proslavu 44-og rodjendana već je bilo kasno, ideja je ostvarena na    55-om rodjendanu, sjajno je orgaizovana na proslavi 66-te godine, a evo nas danas da u prijateljskom druženju zabeležimo protok mojih 77 godina.

Kad se večeras budemo rastajali posle, nadam se, prijatno provedenog popodneva, poželeću da se svi zajedno vidimo na mom sledećem rodjendanu – 88-mom.

Još jednom, hvala što ste svojim prisustvom uveličali ovu proslavu organizovanu u slavu prijateljstva.

Živeli !

05.03.2016. Subota u  17h  Restoran « Savski Venac »  Birčaninova  16a , Beograd
 
Darko Ribnikar

Davorin Darko Ribnikar