VERA JEFTIMIJADES - JEDNA OD STO IZUZETNIH ŽENA SRBIJE

Na promociji
Vera Jeftimijades (izvor Internet)
Nedavno se u knjižari pojavila vanserijska knjiga, ”IZUZETNE ŽENE SRBIJE 20. i 21. VEKA” u izdanju Zepter Book, a na inicijativu Madlene Zepter. Knjiga obuhvata dva veka, sa prikazom znamenitih 100 žena, koje su svaka u svom domenu delanja, postigle značajne i vrhunske rezultate. Kao što dolikuje temi i sadržaju, tehnička obrada i dizajn su takodje izuzetni po svom kvalitetu. Reprezentativno izdanje u svakom pogledu, pa ako se bude pravio izbor za KNJIGU GODINE, sigurno će biti u samom vrhu.

Medju brojnim divama je i naša čuvena Vera Jeftimijades, sportista, mačevalac, neprikosnoveni prvak države u ženskom mačevanju.

Počela je još u gimnaziji kao šesnaestogodišnjakinja. Mačevanje ju je privuklo svojom čudesnom magijom i već posle nekoliko godina, 1957. g. osvaja titulu prvakinje Jugoslavije i tako još 15 puta, što nije zabeleženo ni u muškoj konkurenciji.

Njeni uspesi, nagrade i zasluge su zaista ogromne: prvakinja Jugoslavije, Srbije, medalje na medjunarodnim turnirima, učesnik Olimpijade u Rimu 1960. g. Balkanijade, Mediteranskih igara. I tako, UVEK U VRHU sa preko 80 pehara i medalja. Zaista fascinantno i vredno velikog poštovanja.

A dotle je stigla zahvaljujući talentu, ogromnom radu, velikoj energiji i ambiciji da se bude najbolji. Za takve uspehe neophodna je želja, upornost, potpuna posvećenost i nesebično zalaganje.

Presudnu ulogu u njenom napredovanju imao je njen trener Mario Jobst. Putevi sudbine odredili su da joj on bude i životni saputnik. Sa sinom Markom, čine trougao arhitekata, koji su svako u svom zvanju i pozivu ostvarili vrhunske rezultate.

Sa posebnim zadovoljstvom želim da istaknem i njene osobine vidljive samo u ličnom kontaktu, iz razgovora sa njom odmah se nameće zaključak da je neposredna, srdačna, otvorena, beskompromisna u svojim stavovima, sa pobedničkim mentalitetom, uvek spremna na akciju. Širinom pogeda odaje osobu koja je stasavala i živela u zdravom kolektivu sportista i takmičara.

Bilo bi lepo, ostaje da se nadamo, da će se takav borac, div, zaljubljenik i zanesenjak, pojaviti uskoro, ugledavši se na primer naše heroine VERE JEFTIMIJADES.

Septembar  2016. g. Mira Racić Mirčevski