God. V, broj 11, 1. novembar 2016.

Vesti:
Jedna je od vodećih svetskih naučnica u oblasti biomedicinskog inženjerstva i inženjerstva tkiva, profesorka Gordana Vunjak Novaković, redovni profesor na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i direktor Laboratorije za matične ćelije i inženjering tkiva često dolazi u svoj Beograd, pa je ove jeseni bila gost Mašinskog fakulteta u Beogradu.
Na izbornoj skupštini Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske održanoj 4.12.2015. godine u Banjaluci, prof. dr Nenad M. Vunjak je tajnim glasanjem, jednoglasno, izabran za člana akademije u oblasti društvenih (ekonomskih) nauka.
Događaji:
Dobar vam dan, dobrodošli, dragi prijatelji. Hvala Vam! Ničim lepšim ne može se porediti ovaj skup meni dragih lica medjusobno pomešanih po mom jedinstvenom receptu koji se zasniva na prijateljstvu kao leku protiv svih bolesti života.
Nedavno je u izdanju Zepter Book-a objavljena monografija u kojoj je sakupljeno 100 biografija žena koje su obeležile istoriju Srbije u poslednja dva veka. Ideja za ovaj poduhvat potekla je od dobrotvorke evropske i srpske kulture Madlene Cepter, a autorke su dr Neda Todrović i Radmila Stanković.
Predstavljamo vam
Dr Dejana Vunjak: "Medicina je profesija u kojoj postoji lek i za telo i za dušu"
Kad vjetar preuzme more - Turistička mjesta uz obalu smo, mi kontinentalci, navikli gledati uglavnom ljeti. Plaže načičkane šarenim suncobranima i kupaćim kostimima, grad prepun turista. Neki se kreću u grupicama - podsjećaju na školske razrede s vodičem kao učiteljem, dok drugi besciljno tumaraju - bez vodiča, prepušteni sami sebi. ...
Sećanja
Nedavno se u knjižari pojavila vanserijska knjiga, "IZUZETNE ŽENE SRBIJE 20. i 21. VEKA" u izdanju Zepter Book, a na inicijativu Madlene Zepter. Knjiga obuhvata dva veka, sa prikazom znamenitih 100 žena, koje su svaka u svom domenu delanja, postigle značajne i vrhunske rezultate. Kao što dolikuje temi i sadržaju, tehnička obrada i dizajn su takodje izuzetni po svom kvalitetu.
Uspomene i sećanja čuvaju se od zaborava i posle toliko godina. Polovinom 20. veka, u okviru akcije pomoći UNICEF-a deci celog sveta, organizovan je dolazak Deni Keja u Jugoslaviju i Beograd. Poznati komičar proveo je u našem gradu nekoliko dana u društvu dece, a posetio je i Sarajevo i Novi Sad.
Studentske uspomene uvek se pamte. Ispričaću jedan neobičan naš dogadjaj. Maj prelep, vreme ispita i odluka. Posle Prvomajskih praznika, produženi odmor, a mnogi i odlaze iz grada. Ostao je osećaj prazničke atmosfere. Beograd grad poluprazan bez ljudi i automobila, milina!
Poezija i proza
Poezija
ТАКО БИХ ЖЕЛЕЛА
Да из беоњача ми плави ириси
и љиљани бели никну,
као у башти мог детињства.
Да могу да постанем ветар ...
MRVICE SREĆE
Ohridski mesec zagrlio je jezero
Srebrnim zracina
Zvezde su se kupale potpuno nage
U pobesnelim valima
Pesak se ljubio beskrajno ...
Proza
Sećajući se detinjstva i uličice ČUČUK STANINE, koja je za nas bila i dvorište i igraonica i centralno mesto okupljanja, treba istaći da su značajno mesto imala još dva odredišta, koja su bitno uticala na naše zdravo odrastanje i koja su u našem malom dečijem ''kosmosu'' činila magični trougao života.
Svanuo je novi dan, po našem planu, treba obići prvo Kip Slobode koji se nalazi na Ostrvu slobode ili ostrvu Liberti na ušću reke Hadson, i ostrvo Ellis, Imigracioni Muzej.
Овом приликом објављујемо рад Миле Мирчевски, талентоване ученице 5. разреда основне школе "Младост" у Новом Београду. Ношена на крилима маште и користећи деци познату шему бајки написала је причу о својој љубимици маци Мари.
Folklorne crtice i anegdote
SVEĆENIK NA MUKAMA - Stari svećenik iz jednog ličkog gradića bolovao je nekoliko mjeseci. Dolazili su različiti specijalisti, no nitko nije mogao postaviti dijagnozu. Naposljetku stigne jedan liječnik iz Rijeke i odmah shvati što je posrijedi ...
Укрцају се у један чун пет шест простака и један поп да се превезу преко једне ријеке илити блата, док та један мах пухне жестоки вјетар и изврне се чун те сви у блато ...
U kućama naših baka ili prabaka često se na zidanom šporetu ili smederevcu mogla videti pegla kako danima stoji na rubu plotne, uvek pri ruci vrednim domaćicama, topla i spremna za upotrebu.
UKUSI LIKE
Tradicija je deo kulturne baštine koja se prenosi sa generacije na generaciju. Njen najveći značaj je očuvanje identiteta jednog naroda i identiteta pojedinca kao dela toga naroda. Tradicija i običaji prodiru u skoro sve sfere ljudskog postojanja: rodjenje, krštenje, venčanje, slava, odevanje, stanovanje, način ishrane.
MA ŠTA MI REČE
Љуљашке песме су карактеристичне за лирску зону југа и истока Србије и Македониије у време ђурђевских и константиновских светковина и пролећних здравичарских обреда.
Након дугог пута и боравка у Кини, један од највећих морепловаца среднјег века Марко Поло (1254-1324) први пут у својим извештајима сопмиње земљу Зипангу.
Бекавица је ранији израз за почетну фазу наставе читања која је обухватала процес сазнавања словних знакова, учење нових имена (а - аз, б -буки, в - вједи, итд.) ...