IZUZETNE ŽENE SRBIJE 20. I 21. VEKA

 

 

 


Nedavno je u izdanju Zepter Book-a objavljena monografija u kojoj je sakupljeno 100 biografija žena koje su obeležile istoriju Srbije u poslednja dva veka. Ideja za ovaj poduhvat potekla je od dobrotvorke evropske i srpske kulture Madlene Cepter, a autorke su dr Neda Todrović i Radmila Stanković.

Monografija Izuzetne žene 20. i 21. veka nudi biografije sto odabranih žena koje su se ostvarile često uprkos otporima, negiranjima i omalovažavanjima patrijarhalne sredine u kojoj su rođene, stvarale, živele. Zajedničko svim tim izvrsnim ženama koje su se borile s tradicijom i predrasudama okruženja, a čine to i danas, jeste da su govorile strane jezike, da su bile intelektualke, Evropejke. Odlazile su u svet da se školuju, da tamo stvaraju, da se proslave, ali su se vraćale u svoju zemlju da je grade, uzdižu i pomažu, ne pitajući za cenu.

Ideja za ovaj poduhvat potekla je od dobrotvorke evropske i srpske kulture Madlene Cepter. Formirajući listu tih izuzetnih žena,  autorke, univerzitetska profesorka dr Neda Todorović i novinarka NIN-a Radmila Stanković, konsultovale su se sa nekoliko desetina eminentnih stručnjaka iz akademske sredine i javnog života – istoričara, kulturologa, profesora ženskih studija, novinara, istoričara umetnosti i književnosti, reditelja, sociologa… Pregledale su i svu dostupnu stručnu literaturu. Kratki, informativni tekstovi, mini eseji, hronološki su poređani u devet poglavlja: Pozorište i film; Muzika i igra; Lepe umetnosti; Književnost; Sport; Nauka, Medicina, Arhitektura; (Multi)medija; Politika i društvo; Dobročinstvo. Monografija sadrži najznačajnije podatke o poreklu, obrazovanju i visokim dometima 100 odabranih ličnosti, prvakinja u svojoj oblasti, dopunjenih reprezentativnim, retkim (u nekim slučajevima i jedino dostupnim) fotografijama tih, izuzetnih, žena, o kojima je brinula Goranka Matić.

Teško je bilo u Srbiji s početka prošlog veka, biti učena žena, a naročito školovana, visoko  obrazovana žena koja želi nešto da pokaže, da promeni, da pomeri. Još teže je bilo biti prva – prva žena lekar, prva žena arhitekta, prva žena filozof, prva filmska glumica, prva žena akademik... Sve te žene koje su se zbog svojih naučnih, ratničkih, umetničkih ili sportskih zasluga našle u ovoj knjizi, platile su svoj izbor. I to je nit koja ih spaja, tim više što su se više uzdizale.

Ovako zajedno, ove  Izuzetne žene predstavljaju veliki ponos malog naroda, mada je često odnos prema njima bio velika bruka malog naroda. Naše je bilo da im i na ovaj način odamo priznanje, da pokažemo kako su neke od njih bile više priznate u velikom svetu nego u maloj Srbiji.

Dobro je kada danas, jedna od naših 100, svetski priznata naučnica iz obasti biomedicinskog inžinjeringa Gordana Vunjak Novaković, kaže da nikada nije osetila da je bila sputavana u svojoj karijeri zato što je žena. To znači da su se okolnosti i prilike menjale na bolje, da je danas daleko lakše i lepše biti uspešna i priznata žena, nego što je to bilo samo vek ranije.

Na početku ove knjige je biografija Milunke Savić, žene ratnice sa najviše odlikovanja u istoriji Srbije. Ima još ratnica koje su bile antifašisti poput dr Saše Božović; ima žena koje su bile narodni heroji kao Sonja Marinković; političarke poput Latinke Perović ili Vesne Pešić; naučnice kao Mileva Ajnštajn i Milka Ivić; ili lekarke kao Nada Basara; članice SANU kao dr Dušica Lečić Toševski; umetnice iz svih oblasti, od Nadežde Petrović, Žanke Stokić, Radmile Bakočević, Marine Abramović, do Angeline Atlagić i Isidore Žebeljan; književnice od Isidore Sekulić, Desanke Maksimović do Gordane Ćirjanić i Biljane Srbljanović; sportistkinje od Milunke Lazarević, Jelene Genčić, i Vere Jeftimijades preko Vere Nikolić i Jasne Šekarić do Ivane Španović...Dobro je da današnje heroine i izutetne žene više nisu ratnice, već je to  i jedna, u svetu priznata modna  kreatorka Roksanda Ilinčić.

Radmila Stanković

Radmila Stanković   
(Foto Goranka Matić)