U SAZVEŽĐU NAJVEĆIH

Pred čitaocima Skamije je moj intervju sa dr Gordanom Vunjak Novaković  objavljen u NIN-u 6. januara  2016.  godine. Zanimljiv je način kako je  došlo do saradnje između dr Vunjak  Novaković  i moje malenkosti.

Tokom 2015. godine, prof. dr Neda Todorović i ja radile smo knjigu Značajne žene Srbije 20. i 21. veka,  koja će biti objavljena u prvoj polovini ove godine. Knjiga je nastala zahvaljujući inicijativi i velikom zalaganju gospođe Madlene Zepter, koja je istrajala u ideji da se naprave portreti sto najznačajnijih žena Srbije koje, kako je to u predgovoru knjige napisala dr Neda Todorović,  „svojim radom i delom svedoče o zvezdanim trenucima tog, drugog pola u brojnim oblastima stvaralaštva,  ali i o najvišim vrednostima koje su upravo one uspostavljale i zastupale ili ih danas ostvaruju. Biografije tih sto odabranih žena koje su se ostvarile često uprkos otporima, negiranjima i omalovažavanjima patrijarhalne sredine, dokaz su da su te žene pomerale točak istorije unapred.“

U tom izboru, s pravom se našla i dr Gordana Vunjak Novaković, a  ja sam veoma lako stupila sa njom u kontakt. Našla sam preko interneta njenu službenu e-mail adresu, javila joj se i ona je odmah odgovorila. Bila je počastvovana da je u ediciji zajedno sa Ksenijom Atanasijević, Anicom Savić Rebac, Isidorom Sekulić, Nadeždom Petrović, Olgom Jevrić, Biserkom Cvejić, Mirom Stupicom, Milunkom Savić, Milkom Ivić, Mirom Trailović, Milunkom Lazarević, Jelenom Genčić, Dubravkom Stojanović, Latinkom Perović, Cucom Sokić, Žankom Stokić, Desankom Maksimović...A meni je bila čast da njenu tako impresivnu i moćnu biografiju svedem na potreban broj karaktera, koliko ima svaka od tih ličnosti iz novije srpske istorije u ovoj knjizi koja izlazi na srpsko-engleskom jeziku u luksusznom izdanju Zepter Book-a.

Posle tog prijatnog upoznavanja, poželela sam da za NIN razgovaram sa gospođom Vunjak Novaković, ali sam shvatila da ona neće uskoro dolaziti u Beograd i zato sam  joj poslala pitanja mejlom. Ona je  rado i u relativno kratkom roku odgovorila. Tako je nastao ovaj intervju koji je naišao na veoma dobre reakcije kolega u redakciji i čitalaca NIN-a. Sublimirano u jednoj rečenici – bila je to najbolja Božićna čestitika čitaocima NIN-a  od jedne sjajne žene, velike naučnice, osobe koja ume da misli i ima šta da poruči svima koji umeju da čitaju, posebno mladim ljudima.

Meni lično, ovaj intervju spada u najdragocenije koje sam radila u svojoj dugoj karijeri, jer  sam otkrila ličnost kakva se ne sreće često, jer sam ponosna što je moja generacija napravila u svetu nauke takav uspeh kakav je napravila Gordana Vunjak Novaković. I kao što je to odlika svih istinski velikih ljudi, i ona je skromna, marljiva i jednostavna osoba sa kojom Beograd i Srbija mogu da se ponose.

Radmila Stanković

Radmila Stanković   
(Foto Goranka Matić)

Str. 1
Str. 2
Str. 3
Str. 4
Str. 5