UKUSI LIKE
KULTURA ISHRANE
- U dobru se ne ponesi a u zlu se ne ponizi.
- Ova narodna izreka poziv je na umerenost u svemu pa i u hrani! Mnogobrojni su pokušaji vaspitanja čoveka kako se treba ponašati prema hrani i ovakva nastojanja sežu od verskih načela, preko socijalnih i medicinskih do savremenog poimanja zdravog života.
- Sve vere imaju istu poruku: Jedite malo i podelite svoj obrok sa drugima.
- Post je drevni običaj, isto toliko verski koliko i higijensko-dijetetski.
- Postoji opšte verovanje da je bacanje hrane greh i da priziva nevolju.
- Rasprostranjen je običaj da se odvaja hrana za putnika namernika,
- Poznat je i običaj da deca jedu iz jedne činije sa jednom kašikom koja ide u krug...kako bi se hrana ravnomerno raspodelila i deca se učila da treba deliti.
- Nedavno su Francuska i Italija uvele zakon o zabrani bacanja hrane i obaveznom doniranju. Da li će i druge zemlje poći njihovim putem?
- Poznati engleski kuvar Džejmi Oliver bavi se edukacijom dece o ishran i kroz svoje tv emisije.
Blagotvoran uticaj hrane na fizičko i mentalno zdravlje zahteva nekoliko bitnih pretpostavki:
- Hrana spremljena sa ljubavlju posebno prija i ukusna je.
- Spremanje jednostavnih obroka za sebe i druge je za svaku preporuku.
- Od hrane se očekuje da bude zdrava a količina se meri pesnicama - 1 ili 2 po obroku.
- Neki pripadnici društvene elite odlaze da kuvaju u sirotištima, školama i sl. ne samo iz markentiških razloga već i zarad očuvanja sopstvene svesnosti.
- Neumerenost svake vrste društvene elite može biti znak propadanja, a nevoljnicima ne preostaje ništa sem surove revolucije.
- Kontola apetita podrazumeva i kontrolu samog sobe u svemu i veliki je iskorak u vrednosti čoveka.
PREBRANAC ili GUSTI PASULJ - dijetalan i ukusan
Uveče potopite pasulj, a ujutru properite i prokuvajte dva puta po 10 do 15 min . Kada nalijete pasulj treći put ubacite koren celera, koren paškanata, list lorbera, prstohvat šećera, so po želji i kašiku maslinovog ulja. Kuvati dok zrna ne omeknu.
U šerpu sipati maslinovo ulje, dodati beli luk da se samo zagreje do prženja, osoliti, skloniti sa šporeta pa odmah ubaciti 1/3 kašičice slatke aleve paprike i promešati.
Gust skuvan pasulj, kutlačom, zajedno sa povrćem prebaciti u šerpu i promešati pa vratiti na šporet da krčka još 10-tak min. (možete posuti seckaknim listom peršuna na kraju). Po želji, ubacite u rernu, ali to ne menja ukus.
Salata "SKAMIJA" - lepota ukusa i jednostavnosti
Pripremite za 4 osobe:
1. 1,5 kg obarene šargarepe
2. 1 kg ne mnogo kiselih krastavaca,
3. 7 skuvanih belanaca,
4. 1 kg. kuvane čičoke ili krompira iseckanih
sitnije ručno
5. veza seckanog peršuna.
Sastojke 1, 2 i 3 kratko blendirati tako da komadi ne budu sitni, ubaciti u veću posudu sa 4, pa izmešati da se dobije harmonična smeša. Seckan list peršuna i soja majonez dodajte preko smese i opet izmešajte. Servirajte uz obarene pahuljice ili zrna heljde i ukrasite zelenom salatom.
Priredila |