drvena kasikajpg.jpg
UKUSI LIKE

KULTURA ISHRANE

U okviru različitih kultura ishrane kroz vreme i teritorije svaki pojedinac je imao i sada ima prostor za INDIVIDUALNO mišljenje o dobrom i lošem, o kulturnom i pristojnom u ishrani. Svako ima pravo izbora!

- U dobru se ne ponesi a u zlu se ne ponizi.

- Ova narodna izreka poziv je na umerenost u svemu pa i u hrani! Mnogobrojni su pokušaji vaspitanja čoveka kako se treba ponašati prema hrani i ovakva nastojanja sežu od verskih načela, preko socijalnih i medicinskih do savremenog poimanja zdravog života.

Blagotvoran uticaj hrane na fizičko i mentalno zdravlje zahteva nekoliko bitnih pretpostavki:

PREBRANAC ili GUSTI PASULJ - dijetalan i ukusan

Uveče potopite pasulj, a ujutru properite i prokuvajte dva puta po 10 do 15 min . Kada nalijete pasulj treći put ubacite koren celera, koren paškanata, list lorbera, prstohvat šećera, so po želji i kašiku maslinovog ulja. Kuvati dok zrna ne omeknu.
U šerpu sipati maslinovo ulje, dodati beli luk da se samo zagreje do prženja, osoliti, skloniti sa šporeta pa odmah ubaciti 1/3 kašičice slatke aleve paprike i promešati.

Gust skuvan pasulj, kutlačom, zajedno sa povrćem prebaciti u šerpu i promešati pa vratiti na šporet da krčka još 10-tak min. (možete posuti seckaknim listom peršuna na kraju). Po želji, ubacite u rernu, ali to ne menja ukus.

Salata "SKAMIJA"  - lepota ukusa i jednostavnosti 

Pripremite za 4 osobe:
1. 1,5 kg obarene šargarepe
2.  1 kg ne mnogo kiselih krastavaca,
3.  7 skuvanih belanaca,
4.  1 kg. kuvane čičoke ili krompira iseckanih 
      sitnije ručno
5.  veza seckanog peršuna.

 

Sastojke 1, 2 i 3 kratko blendirati tako da komadi ne budu sitni, ubaciti u veću posudu sa 4, pa izmešati da se dobije harmonična smeša. Seckan list peršuna i soja majonez dodajte preko smese i opet izmešajte. Servirajte uz obarene pahuljice ili zrna heljde i ukrasite zelenom salatom.

  daca1.png
 

Priredila
Miroslava Dacić Dimitrijević