Šarenica

SVADBENI OBIČAJI U GRUŽI

(Zapis sa svadbe održane u selu Grivcu 24.5.1985.)

Domaćin ženi sina jedinca

Veče uoči svadbe  Razapeta je šatra sa 600 mesta. Stolovi su poredjani u pet kolona, pet prstiju šake, a u čelu je poprečni sto. Svira muzika sa jakim ozvučenjem, izvode se novokonponovane pesme sa prigodnom sadržinom. Večera je za one koji učestvuju u pripremi hrane i koji će da služe, i za goste koji su doputovali. Stolovi su bez čaršava. Služi se ovčja čorba, svadbarski kupus / kuvan u zemljanom ćupu na ognjištu /  i pečene svinjske i ovčje glave. Piće: rakija, pivo vino, sokovi, kisela voda. Posle večere igra se kolo.

Dan svdbe Oko 10 h. skupljaju se svatovi. Ispred šatre je sto sa ruzmarinom. Dve devojčice sa mladoženjine strane kite goste  koji ih daruju novcem. Na drugom stolu pred šatrom je posluženje: kafa, rakija, i ratluk. U šatri su odredjena mesta za pojedine porodice. Kada su gosti seli dever izvodi mladu iz  kuće (mlada je dovedena u mladoženjinu kuću pre tri meseca), a mladoženju izvodi mladoženjin momak. I dever i mladoženjin momak nose peškire preko ramena. Iza mladenaca ide momak koji nosi naramak slame, a drugi nosi šarenicu. Ispred poprečnog stola prostire se slama i šarenica i vojvoda simbolično obuva mladu. Stari svat (mladoženjin ujak) daje mladoj burmu, a dever prsten, Kum mladoženji daje burmu.  Najstarija žena u porodici i najstariji član porodice (šire) su ceremonijalmajstori. Za vreme doručka mladenci stoje. Za doručak se služi beli mrs i turšija (sir, kajmak, kisele paprike i krastavci), kavurma i pečenje i piće po želji. Poslužuju muškarci u belim keceljama, a nose jelo na velikim drvenim tacnama. Žene spuštaju tanjire sa hranom na sto. Kuvar ima pismeni plan o broju tanjira sa hranom koji treba da da svakom „kelneru“. Hleb nose dečaci u velikim korpama i dodaju kome treba, a piće služe posebno zaduženi mladići. Jedan muškarac nadgleda celokupno poslovanje.

Darovi se daju ili u novcu ili u naturi. Posle doručka  ide se na registraciju u opštinu. Formira se kolona automobila, a svaka kola  kite se peškirom. U prvim kolima je barjaktar sa srpskom zastavom na koju su prišiveni peškir i čarape. U drugim kolima su mladenci, u trećima  je stari svat, u četvrtim je kum, u petim su mladoženjini roditelji, šesta su deverska kola, a posle po starešinstvu. Poslednja su kola sa pićem i poslugom, pije se pred opštinom pre i posle venčanja. Posle obavljenog venčanja obavezno je slikanje, „kume izgore ti kesa“, igra se kolo uz harmoniku i pije se. Kolona kola  vraća se kući drugim putem i uz put svira. U ovim ceremonijama  ne učestvuju mladini svatovi.

Pred kapijom svatovi čekaju. Ulaze vojvode (dvojica) prima ih baba i daje muštuluk. U vrh stola sede tri starija muškarca koja ispijaju bukliju što ju nose vojvode. Kad se vojvode vrate u dvorište ulaze svatovi, a mladenci u kolima idu do kuće. Pred kućom je prostrta šarenica i baba daje mladoj sito sa kukuruzom koji mlada razbacuje na sve četiri strane, a sito baca na krov kuće. Onda uzima „nakonče“ malo muško dete koje vojvoda triput okreće, a mlada tri puta poljubi. Baba daruje dete. Mlada i mladoženja ulaze sa svekrvom i babom u spavaću sobu. Mlada seda svekrvi u krilo i preko se prelije bokal vode uz uzvike: “Svekrva se upišala.“

Dolaze mladini svatovi, mladini roditelji donose dva pečena brava. Sedaju u poslednji niz stolova. Za ručak se služi supa, kupus, salata pečenje i piće. Svaka porodica donosi svoju tortu koju iznosi. Ručak počinje kada dodju za sto mladenci. Svekrva sve vreme igra. Na ručku je oko 600 ljudi. Uveče se igra, dolazi omladina i prijatelji.

Drugi dan svadbe  Najbliža rodbina ide na doručak. Žene daruju mladu i žele joj sretno prvo jutro. Mlada služi vruću rakiju. Za doručak se služi beli mrs, kuvana jaja, kupus, pečenje i kafa. Dolazi i kuvar. Ručak je samo za one koji su poslovali. Običaji koji se izvode imaju komični karakter. Svekrvu oblače kao mladu, stavljaju joj umesto vela na glavu zavesu, ona se stidi ali mora da povede kolo. Vojvoda se penje na krov i baca crepove sa kuće. Mladoženjini pokušavaju da ga umilostive poklonima. Na kraju silazi sa krova. Igra se i zabavlja slobodnije nego prethodnog dana.

Opšti utisak  Organizacija je odlična. Redosled i izvodjenje običaja strogo su poštovani. Izražena je porodična atmosfera, svi dolaze sa decom koja se slobodno igraju. Svako pazi svačije  dete. I bebe su dobro došle. U kolu igraju svi ravnopravno, od 7 do 77 godina. Posebno su lepi susreti ljudi koji se dugo nisu videli. Jedna žena reče: „Lepi su ovi naši običaji, mi domaćinu donesemo pare, a on priredi sve i posluži, i narod se proveseli i vidi i razgovara.“

Zapisala Tatjana Filipović Radulaški