PREDSTAVLJAMO VAM…

ŠERIN MANSOURI
mlada violinistkinja sa muzikom u osmehu

 

Mikser House*, 8. mart 2016.  „Vivaldi Journey“ – koncert kamernog ansambla Metamorphosis**  koji je izveo  6 Vivaldijevih koncerata za gudače, sa solistkinjom mladom violinistkinjom Šerin Mansouri. Bilo je to jedinstveno putovanje u svet muzike  venecijanskog kompozitora iz 17. veka Antonija Vivaldija i nesvakidašnji pristup izvođenju muzike starih majstora prožete savremenom muzikom.

Posle ovog jedinstvenog putovanja kroz talase i bonace Vivaldijeve muzike poželeli smo da vam predstavimo mladu solistkinju. Rado se odazvala na naš poziv, pošto je  neke Skamijine   članke čitala sa zadovoljstvom.

Uobičajeno prvo pitanje  uvek glasi „kako ste se odlućili da svirate violinu“. Šerin je odgovorila jednom neobičnom pričom.

Imala je sedam godina kada su  roditelji odlučili da svoju muzički nadarenu ćerku upišu u muzičku školu. Mama, čiji je san bio da završi muzičku školu  nije se ostvario, i tata, klavirista i bubnjar, koji je umesto muzičke akademije igrom  sudbine diplomirao farmaciju,  namenili su  najstarijoj ćerki karijeru pijanistkinje.

-Neću klavir, usprotivila se devojčica, on je veliki, ne mogu da ga nosim sa sobom, hoću violinu, nju mogu uvek da  nosim.-

I svakodnevno je nosila violinu, dani su postajali meseci, meseci - godine, godine - decenija... I danas Šerin na ulicama Beograda možete najčešće sresti sa violinom o ramenu.

Završila je muzičku školu „Vatroslav Lisinski“, u klasi profesorke Maje Kaćanski a kao učenik škole, na školskim, republičkim, i međunarodnim takmičenjima osvajala je brojne nagrade. Godine 2006. upisala je srednju muzičku školu „Vatroslav Lisinski“, u klasi iste profesorke. I u srednjoj školi  nastavljaju se uspesi na takmičenjima širom zemlje; nastupa sa orkestrom škole na raznim takmičenjima u Crnoj Gori, Italiji, Mađarskoj, itd... Upisuje Fakultet muzičke Umetnosti u Beogradu 2010. godine, u klasi profesora Milutina Kosanovića. Diplomirala je u klasi profesora Marka Josifoskog, a trenutno je na master akademskim studijama u Beogradu.

Sledi karijera profesionalnog muzičara, pod okriljem FMU  kao solista nastupa na koncertima, širom Beograda.  Član je Simfonijskog orkestra Radio-Televizije Srbije, kamernog ansambla “Metamorphosis”,  baroknog ansambla “Parnas”, kamernog orkestra savremene muzike “Ljubica Marić” i gudackog kvarteta “Habanera”. Na brojnim koncertima u renomiranim koncertnim salama Beograda ali i na koncertima u drugim gradovima Srbije često se čuje njena violina.

Ova  mlada violinistkinja sve svoje uspehe postiže svirajući na violini koja pripada Fakultetu muzičke umetnosti i koja joj je na raspolaganju dok studira.

      - Dobru violinu teško mogu da kupim jer se cene kreću od nekoliko hiljada evra pa naviše,  trudiću se svom snagom, kaže mlada umetnica.

 A planovi za budućnost... da završi master, upiše doktorske studije, možda  da se usavršava na čuvenom Muzičkom univerzitetu u Kremoni. I naravno da svira... svira pred publikom koja voli i ume da sluša muziku.

Ali najveća želja Šerin Mansouri jeste da ubuduće na ramenu ima  sopstvenu violinu.

Poslušajte violinu mlade muzičarke.

E. Grieg- Sonata for violin and piano, c minor 1st

https://www.youtube.com/watch?v=IAkkH3ACNI4

W. A. Mozart- Adagio for violin and orchestra

https://www.youtube.com/watch?v=d3fL8dXJwhk

*„Mikser House predstavlja novi koncept kulturne institucije koja spaja kulturne, edukativne, ali i komercijalne aktivnosti u multifunkcionalnom prostoru koji je nastao kreativnom transformacijom starog gradskog magacina. Danas, na mestu nekadašnje industrijske garaže, u Savamali, jednom od sada najperspektivnijih beogradskih kvartova, Mikser House doprinosi novim transformacijama ovog dela grada, pretvarajući ga u kulturni distrikt.“

**Kamerni Ansambl Metamorphosis osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića. Ansambl  je posvećen izvođenju graničnih žanrova umetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, dela koja dotiču ili sadrže elemente popularnih stilova, ali i izvođenju dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“.