NAJLEPŠI POKLON

2 X 77 godina

Da li znate šta je najlepši i najneobičniji poklon? Kada otac svom sinu pokloni časopis uz koji će odrastati, koji će kriti u nemirnim vremenima, koji će i sam  uređivati i s kojim će proslaviti svoj 77. rodjendan.

Vladislav S. Ribnikar, vlasnik i urednik novina Politika, odlučio je, uz podršku celog uređivačkog kolegija, da pokrene zabavni časopis koji će se sastojati od romana, priča i stripova31. decembra 1938. dnevne novine Politika objavile su javni konkurs za ime novog izdanja. Od 34.998 pristiglih kupona, jedna petina glasala je za ime Politikin Zabavnik pa je pobednika trebalo izvlačiti iz bubnja  i devetogodišnja Antonija Savić proglašena je kumom Politikinog Zabavnika  Prvi broj časopisa izašao je 28. februara 1939. Štampan je u formatu berlinera (31×47 cm), imao je dvanaest stranica u crno-beloj štampi, a četiri stranice štampane su sa dodatkom crvene boje i njenih tonova. Glavu (logo) časopisa osmislio je i nacrtao Nikola Gutje, Nemac iz Banata, zaposlen u agenciji “Sedma sila”.
 
Politikin  Zabavnik je, po osnovnom konceptu, objavljivao  stripove i tekstove (romane, priče i zanimljivosti) u izbalansiranom odnosu.  Časopis je izlazio  dvaput nedeljno, utorkom i petkom, u prosečnom tiražu od 46 446 primeraka i po ceni od 1 dinar.

Politika je tog utorka (28. februara) pisala o ozbiljnim temama, kako  su Francuska i Engleska dan ranije priznale vladu generala Franka u Španiji, a Nemačka i Italija su se sporile sa Engleskom oko raspodele rudnih bogatstava. Međutim, na preko trećine novinske stranice objavljen je oglas, ilustrovan Pajom Patkom: "Danas je izišao iz štampe i pušten je u prodaju Politikin Zabavnik. Tražite prvi broj od svojih prodavaca i revizora novina".

Za pojavu Politikinog Zabavnika  vezana je i jedna romantična priča. Vladislav S. Ribnikar, koji je očekivao rođenje naslednika, u znak ljubavi prema svojoj supruzi Jari,  poklonio je tek pokrenuti Zabavnik majci i tada još nerođenom sinu Davorinu-Darku.

Poslednji, predratni broj Politikinog Zabavnika pojavio se 4. aprila 1941. dva dana pre početka nemačkog bombardovanja Beograda.

U mučnim poratnim godinama kada Politikin Zabavnik još uvek nije izlazio, stare brojeve ovog časopisa krio je dečak  Darko Vl. Ribnikar na tavanu porodične kuće na Senjaku  i čuvao ih kao najveće blago. Avanture Flaša Gordona, Tarzana, Fantoma, Ripa Kirbija, Miki Mausa palile su dečačku maštu, pa su Darko i Zabavnik bili omiljeni među školskim drugovima.

Istini za volju moramo reći da mnogi od nas i danas čuvaju stare brojeve Politikinog Zabavnika u svojim stanovima ili vikendicama i u dokolici, po ko zna koji put, okreću iskrzane i ispale listove tražeći  svet dečje mašte i saznanja.

Sedam godina po završetku II svetskog rata Vladislav  S. Ribnikar odlučio  je da ponovo pokrene Politikin Zabavnik. Prvo posleratno izdanje izašlo je 5. januara 1952. g.; glavni i odgovorni urednik bio je Kosta Stepanović, a njegov prvi zamenik Bogdan Popović. Prema anegdoti vezanoj za pojavu obnovljenog izdanja časopisa, atinski predstavnik kompanije Volt Dizni je prilikom svoje posete, predložio je Titu da vrati strip izdavaštvo u Jugoslaviju. „Što da ne, ja volim Paju Patka“, bio je Titov odgovor. I tako su se vratili i Politikin Zabavnik i  Diznijevi junaci.

Prvi dan 1968.  godine predstavljao je istorijski datum za Politikin Zabavnik. Nikola Lekić, glavni urednik u to vreme, promenio je format izdanja sa novinskog u format časopisa (25×33 cm) i časopis je počeo da izlazi u boji sa  stripom u sredini.  (Politikin Zabavnik  je  ranije objavljivao samo stripove u kajiševima). Središni  dodatak sadržao je deo kompletne epizode stripa podeljene na 2-3 nastavka.

Davorin – Darko Vl. Ribnikar započeo je svoju novinarsku karijeru 1967. u u gradskoj rubrici u "svom" listu  Politika i ubrzo postao urednik iste rubrike. Godine 1970.  prešao je u unutrašnjopolitičku redakciju a posle sedam godina izabran je njenog za v.d. urednika.

Život je ponovo ukrstio puteve Darka Vl. Ribnikara sa Politikiim Zabavnikom,  ovim jedinstvenim „ Darkovim“ časopisom kada se, sa dopisničkog mandata u Kairu, 1989. vratio .u Beograd.

-  Po dolasku sam doživeo šokantno iznenađenje. Umesto da me vrate kao novinara u rubriku Spoljne politike, što je bilo očekivano i logično, postavili su me za glavnog urednika Politikinog Zabavnika. Mislio sam da tu rade mladi, zabavni ljudi, a sačekali su me ozbiljni likovi kojima je pre mene bio šef čuveni Vlada Vib. Uneo sam nekoliko inovativnih stvari, promenio format časopisu, smanjio ga, pa tako i danas izgleda, uveo latinicu, planirao i pripremao slovenačko i rusko izdanje. Nakon dve godine, neočekivano, dobio sam premeštaj i otišao u Pariz za dopisnika. Iako mi je tada karijera otišla u drugom pravcu, srce mi je i dalje ostalo uz Politikin Zabavnik, on je moja velika ljubav – uz osmeh nam priznaje Darko Ribnikar.

Darko Vl. Ribnikar sa suprugom Ljiljanom
Ove, 2016. godine proslavljen je dvostruki jubilej; Darko Vl. Ribnikar proslavio je svoj 77. rođendan, i više od pola veka sjajne novinarske karijere, a Politikin Zabavnik 77 godina postojanja i uspešnog izlaženja.

Navešćemo još nekoliko zanimljivosti iz istorijata Politikinog Zabavnika:

Ovu priču o Politikinim Zabavniku završavamo akrostihom Vladimira Bulatovića-Viba, kojim je neprevaziđeno je formulisao ciljeve Zabavnika.

Вибова заоставштина

Збрисати досаду гумицом радозналости
Aтлас стављај под главу да би се свако јутро будио на другом континенту
Буни се против сваког поповања
Амрел отварај, читаоче принче, чим дуне јак ветар, можда ће те однети на твоју планету.
Воли то дете које сваки човек носи у себи
Никад не пиши исквареним језиком окорелих административаца и малограђана
Иди у свет маште, слободно, не чекајући ничију дозволу
Корачај лаким кораком у правцу светлости која јача људски дух.

T.F.R