UKUSI LIKE
UKUSNO I LEPO NA OKO
Konzumiranje hrane nije samo čovekova biološka potreba već i društveni događaj. Kako pripremiti i aranžirati hranu da bude ukusna i dopadljiva?
Serviranje hrane je nešto o čemu se i u našoj kulturi uvek vodilo računa.
Večno je pitanje: Kako postaviti sto? Postoje mnoga pravila za postavljanje i ona se vremenski i prostorno razlikuju.
Odgovor je ipak jednostavan.
- Sto i sve na stolu treba da bude čisto.
- Ne treba pretrpavati sto hranom i sudovima kako bi sve bilo preglednije.
- Sačuvati autentični izgled hrane, izbegavati mnogo ukrasa na stolu.
Serviranje se prilagođava:
1.Vrsti jela – npr. pasulju odgovaraju grnčarske posude a zelenoj salati staklena činija.
2. Prilici - Običnim danom pita uz jogurt može biti ceo obrok i može se servirati u tepsiji. U svečanoj prilici pita je deo predjela i lepo izgleda npr. na drvenim tanjirima.
- Raspored na stolu treba da je takav " da je sve pri ruci" ljudima koji jedu.
- Opšti izgled postavljenog stola treba da bude lep i skladan i ne samo da podstiče apetit već da utiče na dobru komunikaciju prisutnih.
ROLNICE SA SIROM OD KUPOVNIH KORA –vrlo ukusne
Materijal: 500 gr. kora, 700 gr. mladog sira, čašica pavlake, 4 jaja, ulje, kisela voda i prašak za pecivo.
- U činiju razbiti 4 jaja, mešati sa 5 kašika ulja, dodati pavlaku, 5 kašika kisele vode i trećinu kesice praška za pecivo pa opet dobro izmešati viljuškom.
- Prethodno usitnjenih 700 gr. sira ubaciti u činiju sa jajima i dobro izmešati.
- Svaku koru blago premazati mešavinom vode i ulja i presaviti na pola po DUŽOJ strani, premazati filom umereno, ivice UŽIH strana presaviti tako da se susretnu na polovini, ponovo staviti malo fila okolo i po spoju, blago srolnati. Slično se pravi sarma.
- Rolnice poređati u plitak pleh na pek papir, ubaciti u ugrejanu rernu na 220 stepeni i peći 35-40 min.
PRŽENI SLATKI KUPUS - lep nov ukus
Potreban materijal: manja glavica kupusa, 3 srednje šargarepe, 5 čena belog luka, ulje, so i kari.
- Kupus isecite kao za salatu, šargarepu izrendajte na krupno, beli luk iseckajte. Ringlu uključite na srednju jačinu.
- U šerpu sipajte ulje i trećinu kašičice soli, dodajte trećinu kupusa i malo osolite, pa to ponovite dva puta. Stavite šerpu na toplu ringlu i još je malo smanjite. Poklopite šerpu te povremeno kada kupus počne da spada promešajte i dodajte šargarepu, beli luk i trećinu kašičice karija. Jelo je gotvo kada kupus omekša a još se krčka po malo. Prži se oko 20 min. BEZ DOLIVANJA VODE.
Prilog nije obavezan ali po želji može biti meso ili kobasica.
Miroslava Dacić Dimitrijević |