scan MA STA MI RECE 1.jpg

Broj po broj i Skamija onlajn stiže do  13. broja, naravno uz vašu podršku dragi čitaoci. Vaše sugestije i komentari usmeravali su nas u prikupljanju i obradi tekstova.

Broj 13 je po mnogo čemu izuzetan, najčešće se  misli da je baksuzni broj.  Ovo verovanje je toliko uvreženo da neki hoteli nemaju 13.  sprat, negde ne postoje stanovi sa brojem 13 i još je mnogo načina da se izbegne broj 13.  Ali postoji i druga strana priče u kojoj je broj 13 srećan broj. Navodimo po 13 razloga zašto je broj 13 nesrećan odnosno srećan broj. Lepo se zabavite.

  

13 razloga zašto je 13 nesrećan broj

 1. Po naredbi francuskog kralja Filipa i pape Klementa V izvršen je masakr vitezova templara u zoru petka 13. oktobra 1307. Vitezovi templari su bili optuženi za jeres i bogohulna dela.

 2. Vavilonci su broj 12 smatrali najboljim mernim brojem jer je lako mogao da se podeli na 2, 3, 4 ili 6 delova, a 13 kao nedeljiv broj postao je nepoželjan i baksuzan.

 3. U nordijskoj mitologiji Loki je bio 13. nepozvani bog za stolom za kojim je sedelo 12 bogova. On je bog koji je ubio drugog boga i time započeo niz dogadjaja koji su doveli do Ragnaroka - nordijske apokalipse.

 4. Do postolja s vešalima vodilo 13 stepenika, a postojalo je i verovanje da 13 puta prepletano uže za vešanje, iako je zaista bilo prepletano 8 puta.

 5. Legenda kaže da su Isus Hrist i 13 apostola prisustvovali tajnoj večeri. Juda Iskariot (trinaesti apostol) je sutradan izdao Isusa Hrista i tako je došlo do raspeća Isusovog.

 6. Mnogi hrišćani veruju kako se tragedija s dvojicom braće, Kainom i Aveljom dogodila  13-og., da je Hrist razapet na petak 13. Istraživači  Biblije nisu potvrdili da se radi o petku 13., ali verovanje u zloslutnost broja 13 i dalje ostaje.

 7. Tokom misije na Mesec - Apolo 13, eksplodirao je rezervoar vazduha, iako su astronauti bili smrtno ugroženi, povratak na Zemlju je bio uspešan.

 8. Junaci popularnog animiranog filma Sundjer Bob i Gospodin Kraba smatraju da postoji samo 13 pogrdnih reči. 

 9. Nekada je postojalo verovanje da se veštice okupljaju u grupama od po 13 članova, isto kao i vampiri.

 10. Kada napune 13 godina, deca postaju tinejdžeri, a svi znamo kako je to za roditelje period dodatne strepnje.

 11. Krajem XIX veka postojala je grupa koja se nazivala Klub 13 (Thirteen Club). Cilj im je bio razbijanje mita da ako za jednim stolom sedi 13 osoba, jedna od njih će umreti u narednoj godini.

 12. 13. oktobra 1972. godine u Andima se srušio urugvajski putnički avion i poginulo je 29 putnika, a istog dana se pored piste srušio i sovjetski avion kompanije Aeroflot,  dok su 174 osobe poginule.

 13. Staro verovanje kaže da ako imate 13 slova u imenu i prezimenu pratiće vas đavolja sreća.

13 razloga zašto je 13 srećan broj

 1. Kada napune 13 godina, deca postaju tinejdžeri počinju da donose prve samostalne odluke i hrabro koračaju ka svetu odraslih.

 2. Fibonačijev niz 0,1,1,3,5,8,13,21,34... je usko povezan sa zlatnim presekom tj. idealnim proporcijama koje srećemo svuda u prirodi, arhitekturi, fotografiji, dimenzijama iPhone telefona... Bez broja 13, taj savršeno skladan odnos dimenizija bi bio značajno narušen.

 3. Standardni špil od 52 karte broji u svakom znaku 13 različitih karata.

 4. 13 je za pagane srećan broj  jer je Mesec pun 13 puta godišnje.

 5. XIII – Trinestica je naziv francusko-belgijskog stripa autora Žana Van Ama i Vilijama Vansa, koji je sem u svetu, bio popularan i na našim prostorima.

 6. Mnoga istraživanja pokazuju da se na petak 13. dešava mnogo manje nesreća, nego bilo kojim drugim danom. Možda zato što sujeverni ljudi odlože sve svoje obaveze i aktivnosti za neki drugi dan.

 7. U Americi postoji Colgate University (Kolgejt univerzitet) koji je davne 1819. osnovalo 13 ljudi, za 13 dolara, uz pomoć 13 molitvi i čiji statut ima 13 člnanova.

 8. Izraz fare tredici („uraditi 13“) znači osvojiti džekpot. U zemljama u kojima se koristi ova fraza, 13 se smatra srećnim brojem.

 9. Prvi strip Volta Diznija o Mikiju Mausu objavljen je 13. januara 1930. i do danas je jedan od najpoznatijih dečijih junaka svuda u svetu.

 10. Braća Lumijer su 13. februara  patentirala prvi filmski projektor 1895. godine.

 11. Postoji verovanje da svakoga ko je rodjen na Veliki petak, čak i kad pada na petak 13. prati sreća, iako je na taj dan razapet Isus Hrist.

 12. U Velikoj Britaniji žene su dobile pravo glasa 13. januara 1917.

 13. Cezar je prešao reku Rubikon sa samo jednom legijom rimskih vojnika čiji je originalan naziv Legio XIII Gemina i tada izgovorio čuvenu rečenicu „Alea iacta est“ (Коcka je bačena).