ПРЕСЛИЦА И ВРЕТЕНО

У народној радиности израда одеће и других текстилних предмета имала је разне фазе и врсте обраде и различита оруђа за рад. Преслица и вретено служили су за предење влакана од вуне, конопље, лана, како би се припремило влакно за ткање.


Из приватне колекције Т.Ф.Р.
Најстарија преслица је израђена од дрвета, дуга око метар, горњи део је проширен и на њега се везивала кудељка вуне и сл. Преља је држала преслицу затакнуту за појас, левом руком је извлачила нит, упредала је и намотавала на вретено које је окретала у десној руци. Вретено, чији је назив старословенског порекла, је ваљкасти комад дрвета, дужине око 40 цм, највећег пречника око 1 цм који се према крајевима конусно смањује у два оштра врха.

Касније је преслица монтирана као додатак коловрату и смештена у близини калема, како би била при руци прељи. Ова је преслица нешто краћа, али се по свему осталом не разликује од традиционалне преслице.

Преслица и вретено су украшавани народним мотивима израђеним резбаријом и бојењем.

Многа народна веровања везана су за вретено. Верује се да се могу упрести и спутати зли духови, демони, и болести, али и да се зле силе са вретена могу преносити на људе. Пошто намотаји на вретену приликом његовог окретања расту по дебљини, а по висини остају исти, верује се да ко дотакнe вретено престаје да расте. Од сваке опасности народ је налазио одбрану, па се зла коб поништавала ако се вретеном дотакне земља, таван и пљуне се. Уколико се вретеном дотакне мушко дете, мајка ће рађати само женску децу, јер је вретено женска направа, а ако се њиме дотакне одрасла особа, она ће изгубити снагу. Вретеном се гоне и порођајни демони. Оно се не употребљава у седмици у којој је Митровдан, нити петком, да не би овце брљавиле (окретале се у круг). У љубавној магији девојка треба да вретеном прободе срце  кртице и изговори: „Како се вретено окретало тако се и Н (име вољеног младића) окретао за мном.“ У истој намери девојка вретеном треба да замеси и колач који намени вољеном младићу. Трудна жена не чачка ухо вретеном да јој дете не би боловало од болести уха...

И данас се може чути стара љубавна народна песма са некадашњих прела:

Коленике, коленике, вретено,
Посла цура на прело,
Изгубила вретено,

Коленике, коленике, вретено,
Нашо драги, па не да,
Док не пођем за њега,

Тандрцак, тандрцак, вретено,
Не знам мајко, шта ми би,
Па вретено изгуби.

* тандрчак -  танко вретено
kоленика – дебело вретено

Група Ђердан: Коленике вретено
https://www.youtube.com/watch?v=qt1dHd34Oyo