Na promociji
Autoportret

POTEZ KIČICOM

NAŠE SLIKARSKE KOLONIJE

Pisaću o našim slikarskim kolonijama. Naša grupa amaterskih slikara od tridesetak članova, svake godine, početkom leta, boravi u nekom mestu na divnom grčkom moru. Krajem godine pravimo spiskove, dogovaramo se, zvrje telefoni, menjaju se planovi. Obično u agenciji odlučimo gde bismo išli na osnovu slika, preporuka a i raspoloživog prostora.

Sećam se kolonije Skijatos 2013. Većina je bila u vili Manolas povećoj zgradi u obliku slova ge sa divnim, velikim dvorištem natkrivenim lozom, prepunim cveća, sa stolovima, roštiljem...

Naš dan je počinjao kafom na balkonu, sledilo je vežbanje u dvorištu od pola sata koje je vodila naša amaterska slikarka, profesorka fizičkog u penziji. Već prilično razbuđeni i razgibani odlazimo na slikanje. U saradnji sa profesorom biraju se mesta, motivi, postavljaju štafelaji i kreće prenošenje sve te lepote, atmosfere na platno. Slika svako koliko hoće. Zavisi da li je dobro krenulo, da li profesor, koji nas obilazi, ima primedbe ili pohvale. Nekad se slika do večere i slika se završi za jedan dan. Nekad stvaranje jedne slike traje danima. Najčešće svako uradi dve ili tri slike.

Skiatos, slikari i slike
Slikari i slike

U vreme odmora u dvorištu, neko slika, neko igra karte, čita knjigu ili razgovara.

Sa jedne strane ograđenog, lepog dvorišta nalazila se  velika poljana po kojoj su često stada ovaca pasla uz umirujuću zvonjavu klepetuša. Sa druge strane nalazio se teniski klub Skijatosa, izuzetno uređen sa uvek sveže pokošenom travom, divnim, negovanim cvećem i lepim, velikim bazenom sa ležaljkama koje smo mi, kao komšije, besplatno koristili.  Rado sam posmatrala ovaj neobičan susret mondenskog kluba i čobanina sa stadom.

Gledali smo i kako sa ostrvske piste uzleću ili sleću avioni, kao da se to dogada direktno iz mora.

Uveče skoro svi sedimo u dvorištu i nekih dana imamo kartaški turnir u remiju. Šalimo se i zabavljamo. Drugih dana pevamo uz gitaru. Uvek je lepo i veselo jer i oni koji nisu baš dobri pevači, oslobode se i sve bude zaista prijatno.

Nekad se slavi nečiji rođendan. Tada se peče riba  na lepom, zidanom dvorišnom roštilju. Svaka soba napravi neku đakoniju i zabava uz vino i gitaru je potpuna.

Nekad se šetamo uz more i uživamo u zaista divnom ambijentu Skijatosa.  Meni se najviše svidela ulica, stepenasta sa mnoštvom raznobojnih jastuka uz niske stolove. Tu pogled puca na more i ostale ulice prepune ljudi raspoloženih i opuštenih. Lepota je svuda oko nas i što reče jedna moja slikarska drugarica, ovde je svaka ulica kao naša Skadarlija.

Morski pejsaž
Morski pejsaž

Pejsaž u Haniotiju
Pejsaž u Haniotiju

Vodopad

Zorica Unkovic.jpg

Zorica Unković