Поводом 6. сабора фамилије Вуњак на Палићу,
на „Салашу Ђорђевић“

Наш род - род Вуњака

Приђите сабори верних, мудрога да штујемо Јована у песми, јер вером Богоугоди и с анђелима насеље стече, па зато му с љубављу и вапимо - приђи и стани с нама свети и отпочни светковину спомена твога. Умири свет и спаси душе наше. Тебе молимо свети приљежно за цркву верну помоли се, за коју и крв своју мученичку излио јеси. Православној, пак, вери крепост против непријатељских јереси измоли мир носећи свећу светлећу по дану и по ноћи. 

Род нашег праоца Јована зачели: Јован, Гојко, Илија, Симо, Милан, Јаков, Дане, Станиша...

Род родила: Марија, Перка, Сока, Анка, Јованка, Десанка, Стака, Боја, Босиљка...

Мајко! Овако, како се наш брат Ненад обраћа женскоме роду нашем, прилично је обраћању старовремских дана и ја га увек чујем са поносом. Данас је ретко чути у нас да неко каже и девојци, и жени, и мајци, и баки - Мајко. Та реч је умилна и као да је предосећање будућих добрих дана наших живота и та реч нас у исти мах подсећа на тегобне дане наших мајки које су живот прошле кроз страхове, стрепње, вере, трпљења... Њихова жудња обузимала је бића њихова за неким бољим данима и просторима наше мале земље. Та земља се само чинила малом.

А сада, данас, овде нас је стотину. Наша мајка, земља Лика, наша мајка Србија која је све пригрлила и отхранила даје нам веру у љубав, у опстајање нашег великог рода. Земља Лика, земља сточара, граничара, војника, оних који су могли у час један бити понижени у беспућима у којима су живели и преживели, шаљу поруке нама потомцима њиховим, да их је путем од села Вилића до Шкара, и незнане обећане земље Лике водила вера, нада, љубав. И после великих сеоба имали су снаге да животе обнављају све до наших дана. Та моћ да објединиш југ, запад, север, исток чини да се ми данас у том кругу осећамо као у најлепшем колу: колу чистоте и љубави, братске и сестринске. Јер играти у таквом колу значи не повредити никога, чврсто се држећи за руке, и око паса, само да се коло не прекине!

Кроз сурове и славне дане нашега српскога народа, наш род Вуњака је чинио и чиниће све да заувек очува поуке наших предака.

С вером у љубав!
Мирјана Вукојчић