SRPSKA NAGRADA GORDANI VUNJAK-NOVAKOVIĆ 

Svetski poznata i naša naučnica prof. dr Gordana Vunjak-Novaković predstavljena je u intervjuu  Na krilima bioinženjeringa objavljenom 7. septembra  2015. u 23:44 h na II programu RTS-a sledečim rečima:

Gordana Vunjak-Novaković diplomirala je i doktorirala u oblasti hemijskog inženjerstva na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu.

Njen planetarni uspeh započinje odlaskom u Boston gde je na Masačusets institutu za tehnogiju provela godinu dana kao Fulbrajtov stipendista.

Danas je profesor Gordana Vunjak-Novaković jedan od svetskih lidera u oblasti primene humanih tkiva u medicini. Profesor je biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, gde vodi laboratoriju za matične ćelije i inženjerstvo tkiva u kojoj radi 35 istraživača.

Član je Srpske i Evropske akademije nauka. Prva je Srpkinja i prva žena na Univerzitetu Kolumbija izabrana u dve od tri Američke akademije nauka –akademija za inženjerstvo i medicinu.

 Prema rečima njenih kolega uspeh je takav da će o radu Gordane Vunjak-Novaković učiti studenti na hemijskim i medicinskim fakultetima širom sveta.

Naučni intervju: Na krilima bioinženjeringa / Gordana Vunjak-Novaković

Urednik emisije: Aleksandra Šarković, Montažer: Marija Bogičević)

28. novembra 2012. na drugom programu Radio Beograda, od 10-10:30. intervju sa dr Gordanom Vunjak Novaković novinar vodio je Veljko Žujović u okviru emisije posvećene dijaspori, Intervju smo objavili u broju 2 Skamije i možete ga preslušati iz naše fonoteke.

Profesor Gordana Vunjak-Novaković izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti 1. novembra 2012. (Slučaj je hteo da se datum izbora u SANU poklopi sa pojavom prvog broja Skamije onlajn.)

Gordana Vunjak-Novaković dobila je nagradu SRPSKI KRIVAK za 2014. Nagradu dodeljuje Udruženje „Srpski krivak“, „nevladino, nepolitičko i neprofitno udruženje građana, sa ciljem okupljanja, druženja i saradnje slobodno mislećih, uglednih i uspešnih ljudi, pod geslom „Misli srpski, delaj svetski“.“

(Godišnja nagrada „Srpski krivak“ dodeljuje se za naročite zasluge i dostignuća u profesionalnim i/ili društvenim aktivnostima kao što su nauka, etika i estetika, kultura, sport, mediji...)

Pozivnica

Nagrada je uručena Gordani Vinjak-Novaković 9. aprila 2015. u svečanoj sali SANU. Tom prilikom dobitnica je održala pristupno predavanje Humana tkiva iz laboratorije za regenerativnu medicinu i nove lekove u kome je izložila  osnove svojih istraživanja.

Ponovimo još jednom reči iz intervjua datog RTS-u: O radu Gordane Vunjak-Novaković učiće studenti na hemijskim i medicinskim fakultetima širom sveta.