UKUSI LIKE
ZNALE SU I NAŠE BAKE
Čovek se trudi da bude stabilan. Tome doprinosimo učvršćavanjem svojih
korena i veza sa poreklom što možemo činiti na razne načine, npr.:
- održavanjem nekog običaja,
- slikom na zidu,
- pesmom koju pevušimo ili slušamo,
- knjigom u biblioteci,
- ispijanjem čaja od lincure ili žalfije,
- spremanjem jela u našem jelovniku,
- pomaganjem sunarodnicima i još toga puno što
možemo domisliti.
Kuhinja je uvek bila prvi pokazatelj vremenskog i nacionalnog identiteta ali i načina da se održi zdrav i produktivan život. Mnoga današnja uputstva za spremanje i konzumaciju hrane, zasnovana na savremenim istraživanjima, zapravo su tradicija spremanja i konzumiranja hrane.
- pirinač,
- heljda,
- proso.
PROSO je stara, bezglutenska, alkalna žitarica, koristi se kao prilog, dodatak jelima, salatama, varivima i čorbama.
Proso (možete kupiti i organsko) oprati i u
odnosu 1:3 staviti u kipću vodu, kuvati 5 min. a zatim skloniti sa šporeta,
poklopiti i ostaviti 10 min. da nabubri.
- Veoma je ukusna kombinacija prosa sa
dinstanim šampinjonima.
DIJETALNA
MUSAKA OD TIKVICA GURMANSKOG UKUSA
Tikvice oprati i iseći na šnite.
Fil:
- U dublju, pouljenu šerpu poredjati
dva reda šnitova tikvica pa osoliti i posuti mirodjijom.
- Polovinu mesnog fila staviti preko
tikvica.
- Preko mesa poredjati sloj šnitova
tikvica uvaljanih u griz od prosa, pa osoliti malo i posuti mirodjijom.
- Ponoviti sloj mesnog fila preko
koga staviti dva reda tikvica uvaljanih u griz od prosa uz malo soljenje
i posipanje mirodjijom.
- Naliti, vode - najviše do pola.
- Staviti na plotnu da prokrčka pa u
vrelu rernu da se zapeče 40 minuta.
ĆUFTE
- uvaljati malo u kukuruzno brašno,
- propržiti kratko sa obe strane,
- dolivati par puta po malo vode i poklopljeno dinstati oko pola sata tako da voda ispari i čuje se prženje.
Ćufte budu sočne, mekane i mogu se servirati uz sos od paradajza ili mirodjije, krompir pire i drugo.
Priredila Miroslava Dacić Dimitrijević |