drvena kasikajpg.jpg
UKUSI LIKE

ZNALE SU I NAŠE BAKE

Čovek se trudi da bude stabilan. Tome doprinosimo učvršćavanjem svojih korena i veza sa poreklom što možemo činiti na razne načine, npr.:

- održavanjem nekog običaja,

- slikom na zidu,

- pesmom koju pevušimo ili slušamo,

- knjigom u biblioteci,

- ispijanjem čaja od lincure ili žalfije,

- spremanjem jela u našem jelovniku,

- pomaganjem sunarodnicima i još toga puno što možemo domisliti.

 



Kuhinja je uvek bila prvi pokazatelj vremenskog i nacionalnog identiteta ali i načina da se održi zdrav i produktivan život. Mnoga današnja uputstva za spremanje i konzumaciju hrane, zasnovana na savremenim istraživanjima, zapravo su tradicija spremanja i konzumiranja hrane
.


 Danas često pominjani gluten  koji se nalazi u nekim žitaricama bio je imenom nepoznat našim bakama ali su spremana jela  rasterećivala organizam od glutena (prisutnog u pšenici, raži i ječmu) pa se kao ydraviji koristio:

- kukuruz,

- pirinač,

- heljda,

- proso.

 

Ove namernice su u ponudi svake prodavnice zdrave hrane.

 





PROSO
je stara, bezglutenska, alkalna žitarica, koristi se kao prilog, dodatak jelima, salatama, varivima i čorbama. 

 



Proso (možete kupiti i organsko) oprati i u odnosu 1:3 staviti u kipću vodu, kuvati 5 min. a zatim skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti 10 min. da nabubri.
- Veoma je ukusna kombinacija prosa sa dinstanim  šampinjonima.

 


DIJETALNA MUSAKA OD TIKVICA GURMANSKOG UKUSA

 

Tikvice oprati i iseći na šnite.
Fil:
 Mleveno meso propržiti sa ili bez crnog luka, dodati prstohvat-dva šećera, kašičicu ili dve susama, šoljicu ili dve integralnog pirinča, malo aleve paprike, nekoliko čena seckanog belog luka i osoliti.
- U dublju, pouljenu šerpu poredjati dva reda šnitova tikvica pa osoliti i posuti  mirodjijom.
- Polovinu mesnog fila staviti preko tikvica.
- Preko mesa poredjati sloj šnitova tikvica uvaljanih u griz od prosa, pa osoliti malo i  posuti mirodjijom.
- Ponoviti sloj mesnog fila preko koga staviti dva reda tikvica uvaljanih u griz od  prosa uz malo soljenje i posipanje mirodjijom.
- Naliti, vode - najviše do pola.
- Staviti na plotnu da prokrčka pa u vrelu rernu da se zapeče 40 minuta.

 

ĆUFTE

Neproprženo mleveno meso iz recepta "Musaka sa tikvicama" sa navedenim dodacima možemo oblikovati u ćufte i :
- uvaljati malo u kukuruzno brašno,
- propržiti kratko sa obe strane,
- dolivati par puta po malo vode i poklopljeno dinstati oko  pola sata tako da voda ispari i čuje se prženje.
Ćufte budu sočne, mekane i mogu se servirati uz sos od paradajza ili mirodjije, krompir pire i drugo.


 
daca1.png
 
Priredila
Miroslava Dacić Dimitrijević