DESILA SE SKAMIJA

Okupili smo se da obeležimo dvostruki jubilej: dve godine izlaženja SKAMIJE online i 80 godina od štampanja 1. broja SKAMIJE (1934.)

Skamija je počela u štampanoj formi 1. novembra 1934. da bi kao feniks bila obnovljena i nastavljena u online izdanju istog dana i meseca ali 2012. kao časopis familije Vunjak. Želja svih nas koji radimo na realizaciji onlajn izdanja časopisa jeste da to familijarno nasledje traje i danas i posle nas.

1. novembar 2013. prvu godišnjicu Skamije online, prvi skromni jubilej obeležili smo nizom članaka u 4. broju časopisa. Posle svakog broja Skamije, sa zadovoljstvom, vidimo da se njena čitanost povećava iz broja u broj, i time se pokazuje da naš rad ima smisao i nije uzalud.

Kako je nastupila 2014. godina, setih se da je ta godina, veoma važna za našu Skamiju. Prilika je da jubilej i obeležimo, na pravi način – promocijom časopisa (retko ko može da se tako nečim pohvali).

Mesto gde bismo mogli da upriličimo taj specijalan dan bilo je izuzetno važno za mene. Stara je izreka: Daj zadatak mozgu i on će naći rešenje! Tako se i desilo. Naravno, samo je trebalo novu ideju realizovati. Osećala sam da ću uspeti, i krenula.

Napravljen je dopis S.O. Vračar, sa molbom da nam ustupe njihovu salu za obeležavanje jubileja naše Skamije za 1. novembar 2014.

Citanje

Moj otac Ljuba Vunjak novinar, sve vreme svog života i rada je bio stanovnik Vračara, kao i te 1934. godine njegova Skamija je bila na vračarskoj adresi. Takodje i ja, njegova ćerka Mirjana Vunjak Žikić, rodjena sam i živim prijavljena na vračarskoj adresi, a i redakcija Skamije online je na istoj adresi.

Uz tu molbu napravila sam portfolij, sa prilozima o nastanku Skamije, sa člancima iz prethodnih brojeva i, kako se kaže, "Jedna slika hiljadu reči", krenula lično na nezakazani susret, kao "padobranac". Kontakt u vezi dobijanja sale, sa Dubravkom Stankov, načelnikom S.O. Vračar, protekao u izuzetno prijatnom razgovoru, otišla sam zadovoljna. Ostavila sam "pisanije", jer nije na odmet pročitati i pisanu reč. U zakazan dan, dobila sam i pozitivan odgovor, ustupili su nam bioskopsku salu, prostor za promociju časopisa sa video projekcijom.

A sada, na nama je bilo ono najvažnije, treba sve pripremiti, mnogo je naizgled tih sitnica ali veoma su bitne. Rad je bio timski, zahteve smo postavili izuzetno velike, trebalo je sve to realizovati, da predstavimo promociju na adekvatan način.

A sad bih rekla nekoliko reči o tome kako je familija Vunjak dobila svoj časopis. Od ideje do realizacije je dug put nepoznanosti, neiskustva i mnogo toga….

Integralni tekst možete pročitati na:

http://skamija-vunjak.rs/6broj/kako_je_dobila_casopis.php

01.11.2014.  
Mirjana Vunjak
   
Mirjana Vunjak Žikić