drvena kasikajpg.jpg
UKUSI LIKE

 

HRANA NAŠA NASUŠNA

 

solidarnost.jpgČovek je u predvečerje svakog dana silazio na drum ispod svoje kuće i tu sedeo do mraka iščekujući da neko naidje i da ga on svrati na konak ili mu pruži parče hleba ili kakvu drugu pomoć. Zadovoljstvo mu je bilo da nekom pruži ruku.

 

Oblog za dušu je sećanje na ovog našeg zemljaka. Zna se njegovo ime i prezime ali ga nećemo imenovati jer to možda ne bi želeli njegov unuk i sin, poznati svima i uspešni u onom čime se bave.

 

Tradicionalne vrednosti u našem narodu dobro su poznate od davnina:

Setimo se moba kada su ljudi jedni drugima pomagali u svim  poslovima i nevoljama koje su prevazilazile moći onih  pred kojima su stajale. Ovaj vid pomoći ni danas nije zaboravljen.

 

Treba istaći i zadužbinarstvo  svih oblika i nivoa; veliko, kao zgrade Univerziteta i novčani  fondovi i mala, kao česma ili klupa za odmor.

Nadamo se da će nam ova mala podsećanja na to ko smo i od koga smo, reći kako treba činiti dobro nama samima i ljudima oko nas. Tradicija nas uči i činu žrtvovanja za dobro drugih: za domovinu, druga, brata, oca, majku; dete je cenjeno kao vrhunska vrednost čoveka. 

Mnoge narodne izreke govore o solidarnosti medju ljudima, jedna stara kineska kaže:

 

“Bolja je časna skromnost, nego sramotno blagostanje.” Lao Ce


Hrana za sve - hrana kao opšte dobro

 

Hrana je osnovno ljudsko pravo i potreba jer je jedan od uslova života uz vazduh, vodu i sklonište. Govoriti o zaštiti ljudskih prava na slobodu, na slobodno izražavanje, na imovinu, a hranu ne spominjati bez moralnog je autoriteta i šuplje.

Hrana je pitanje br.1 politike, vere, etike, morala... a odgovor se može naći  u stavu jednog od osnivača političke ekonomije i zagovornika tržišta Adama Smita:

„Lični interes da se ima više mora biti usmeren tako da  rezultira sa više dobara za sve.

Ovaj iskaz A.Smita, postao je realnost u nekim  severno-evropskim zemljama. mada je ipak danas još uvek reč o utopiji.

Ujedinjene nacije  pravo na hranu definišu sa nekoliko aspekata. To su:


Nažalost i pored proklamovanih prava  Ujedinjene nacije su više nego nezadovoljne postignutim rezultatima u oblastima:

 

Borba za pravo na hranu se nastavlja s tim što je vreme za reči prošlo...vreme je za dela. 

 

 

HILANDARSKI RECEPT: POSNI PASULJ

Ovaj recept je samo jedan u nizu kuhinje sa Hilandara,gde se priprema zdrava i ukusna hrana sa preko 1.000 recepata.

Pravila za kuvanje na Svetoj Gori su složenija od uobičajenih, ali je osnovno da se ukusi slažu i budu u skladu sa protokolima . Monasi obeduju najviše dva puta dnevno - u 8 i 18 sat,)što je takođe recept za zdrav život.

Za posni pasulj ootrebno je:Hilandarski recept: posni pasulj

Priprema:

Oprаn pаsulj preliti toplom vodom i ostаviti dа mаlo nаbubri, а zаtim gа ocediti i nаliti drugom, vrućom vodom, pа kuvаti dok ne omekšа. Posebno skuvаti očišćeno povrće, zаčiniti po ukusu i propаsirаti, pа izmešаti sа kuvаnim pаsuljem.

Po potrebi još mаlo zаčiniti i umešаti isitnjene listove nаne. Stаviti u činiju zа služenje i posuti listićimа peršunа. Jelo je ukusno i toplo i hlаdno.

Preuzeto:

http://www.srbijuvolimo.rs/%C5%BEivot-i-stil/gastronomija/nacionalna-kuhinja/item/4160-hilandarski-recept-posni-pasulj.html

 

JEČAM, zdrav,  lekovit i jeftin treba vratiti na naše trpeze.

Sluz dobijena kuvanjem ječma će Vam pomoći ukoliko imate upalu sluzokože organa za varenje, dok će vam kuvana zrna olakšati pražnjenje creva. Holesterol se smanjuje konzumiranjem ječma a istovremeno se dobija dosta energije od obilja vitamina i minerala.

Nekada je ječmena kaša bila uobičajen doručak koji je davao snagu za fizički rad do ručka.

 

PREDLOG ZA RUČAK SA KUVANIM JEČMOM, ZDRAV I UKUSAN

 

daca1.png

Miroslava Dacić Dimitrijević