UKUSI LIKE
HRANA NAŠA NASUŠNA
Čovek je u predvečerje svakog dana silazio na drum ispod svoje kuće i tu sedeo do mraka iščekujući da neko naidje i da ga on svrati na konak ili mu pruži parče hleba ili kakvu drugu pomoć. Zadovoljstvo mu je bilo da nekom pruži ruku.
Oblog za dušu je sećanje na ovog našeg zemljaka. Zna se njegovo ime i prezime ali ga nećemo imenovati jer to možda ne bi želeli njegov unuk i sin, poznati svima i uspešni u onom čime se bave.
Tradicionalne vrednosti u našem narodu dobro su poznate od davnina:
- Vrina je biti milostiv i drugima činiti dobro.
- Porok i greh je stvarati patnju ili biti ravnodušan prema patnji drugih, ne pomoći ako se može ili biti sebičan i škrt.
Setimo se moba kada su ljudi jedni drugima pomagali u svim poslovima i nevoljama koje su prevazilazile moći onih pred kojima su stajale. Ovaj vid pomoći ni danas nije zaboravljen.
Treba istaći i zadužbinarstvo svih
oblika i nivoa; veliko, kao zgrade Univerziteta i novčani fondovi i mala,
kao česma ili klupa za odmor.
Nadamo se da će nam ova mala podsećanja na to ko smo i od koga smo, reći kako treba činiti dobro nama samima i ljudima oko nas. Tradicija nas uči i činu žrtvovanja za dobro drugih: za domovinu, druga, brata, oca, majku; dete je cenjeno kao vrhunska vrednost čoveka.
Mnoge narodne izreke govore o solidarnosti medju ljudima, jedna stara kineska kaže:
“Bolja je časna skromnost, nego sramotno blagostanje.” Lao Ce
Hrana za sve - hrana kao
opšte dobro
Hrana je osnovno ljudsko pravo i potreba jer je jedan od uslova života uz vazduh, vodu i sklonište. Govoriti o zaštiti ljudskih prava na slobodu, na slobodno izražavanje, na imovinu, a hranu ne spominjati bez moralnog je autoriteta i šuplje.
Hrana je pitanje br.1 politike, vere, etike, morala... a odgovor se može naći u stavu jednog od osnivača političke ekonomije i zagovornika tržišta Adama Smita:
„Lični interes da se ima više mora biti usmeren tako da rezultira sa više dobara za sve”.
Ovaj iskaz A.Smita, postao je realnost u nekim severno-evropskim zemljama. mada je ipak danas još uvek reč o utopiji.
Ujedinjene nacije pravo na hranu definišu sa nekoliko aspekata. To su:
- Dostupnost potrebnim količinamahraneza sadašnje i buduće generacije (što podrazumeva održivost i zaštitu životne sredine).
- Adekvatnost ne samo u količini već i u kvalitetu.
- Pristupačnost (ekonomska) za sve bili oni ili ne bili radno sposobni.
Nažalost i pored proklamovanih prava
Ujedinjene nacije su više nego nezadovoljne postignutim rezultatima u
oblastima:
- projekata,
- banaka hrane,
- socijalnog preduzetništva,
- društvene odgovornosti kompanija,
- narodnih kuhinja,
- restorana u kojima možete platiti obrok za nekog ko nema kao i mase drugih aktivnosti.
Borba za pravo na hranu se nastavlja s tim što je vreme za reči prošlo...vreme je za dela.
HILANDARSKI RECEPT: POSNI PASULJ
Ovaj recept je samo jedan u nizu kuhinje sa Hilandara,gde se priprema zdrava i ukusna hrana sa preko 1.000 recepata.
Pravila za kuvanje na Svetoj Gori su složenija od uobičajenih, ali je osnovno da se ukusi slažu i budu u skladu sa protokolima . Monasi obeduju najviše dva puta dnevno - u 8 i 18 sat,)što je takođe recept za zdrav život.
- kilogrаm krupnog belog pаsuljа
- veći koren celerа
- 3 šаrgаrepe
- 3-4 sveže ili smrznute pаprike
- 2 korenа peršunа i pаštrnаkа
- glаvicа crnog lukа
- nekoliko čenovа belog lukа
- lovorov, peršunov ili celerov list
- 200 g spanaca
- so i biber
Priprema:
Oprаn pаsulj preliti toplom vodom i ostаviti dа mаlo nаbubri, а zаtim gа ocediti i nаliti drugom, vrućom vodom, pа kuvаti dok ne omekšа. Posebno skuvаti očišćeno povrće, zаčiniti po ukusu i propаsirаti, pа izmešаti sа kuvаnim pаsuljem.
Po potrebi još mаlo zаčiniti i umešаti isitnjene listove nаne. Stаviti u činiju zа služenje i posuti listićimа peršunа. Jelo je ukusno i toplo i hlаdno.
Preuzeto:
JEČAM, zdrav, lekovit i jeftin treba vratiti na naše trpeze.
Sluz dobijena kuvanjem ječma će Vam pomoći ukoliko imate upalu sluzokože organa za varenje, dok će vam kuvana zrna olakšati pražnjenje creva. Holesterol se smanjuje konzumiranjem ječma a istovremeno se dobija dosta energije od obilja vitamina i minerala.
Nekada je ječmena kaša bila uobičajen doručak koji je davao snagu za fizički rad do ručka.
PREDLOG ZA RUČAK SA KUVANIM JEČMOM, ZDRAV I UKUSAN
- 250 gr. ječma (najbolje organskog) oprati i potopiti preko noći, ujutru sipati novu vodu, pustiti da baci jedan ključ i ocediti.
- U dubljoj šerpi prodinstati glavicu luka sašargarepom, korenom paškanata i peršuna (ukoliko želite dodajte i kockice slanine), osoliti, ubaciti ocedjen ječami naliti oko 1,5l vode.
- Sve zajedno kuvati oko sat vremena na umerenoj vatri i skloniti čim zrna omeknu i puste sluz. Paziti da jelo ne zagoreli.
- Hleb Vam verovatno neće biti potreban ali salata bi prijala.
Miroslava Dacić Dimitrijević |