У СВЕТУ СПОРТА

Реч спорт дошла нам је из енглеског језика. Настала је скраћивањем речи disport, што значи забављати се.


Подсетимо се: Олимпијске игре поптекле су из Олимпије, Зевсовог светилишта где су се одржавала прва надметања. Спортска дисциплина маратон названа је по пољу Маратон на коме су Атињани победили Персијанце. После ове битке грчки гласник Филипид претрчао је до Атине приближно 42 километра, донео радосну вест и - умро.


Реч арена је на латинском значила песак. У старом Риму песком су била посута борилишта гладијатора, а реч данас означава борилиште уопште. Постоји још једна реч за борилиште: ринг. Она је пореклом из енглеског језика и значи - прстен, круг, јер су борилишта и била кружног облика.

 

 Реч гол такође смо преузели из енглеског, где она значи циљ. Када играч на једној утакмици постигне три гола, то зовемо хет-трик. Овај израз пренео се у фудбал из крикета. У том спорту је троструки погодак био подвиг за који би играч добијао шешир (hat).


Дерби је име једног енглеског лорда из 18. века. Овај страствени љубитељ коњских трка установио је велику трку најбољих расних коња. Касније се дербијем почела називати свака значајнија коњска трка, а још касније реч се пренела и на остале спортове.


Противник у спорту је ривал. Ривали су некада означавали људе са супротних страна реке (лат. rivus - река). И реч рекорд пореклом је из латинског језика; означавала је - памћење. Касније је рекорд почео означавати оно што треба да буде запамћено.


Од латинске речи finis (крај) потекли су финиш и финале. За онога ко победи кажемо да је тријумфовао. А некад је тријумф припадао само победницима ратова који су, окићени ловоровим венцима, пролазили кроз тријумфалне капије.

 

Milan Šipka: PRIČE O REČIMA, Prometej,  2013.