drvena kasikajpg.jpg
UKUSI LIKE

Jesenji mirisi

HLEB

Hleb je, hrana za telo, dušu, simbol vere i spasa za čoveka. Prepustite se zadovoljstvu pravljenja hleba po ovom jednostavnom receptu i bićete nagradjeni relaksacijom, ukusnom hranom i ispunjenjem jedne može se reći obaveze svakog čoveka da kako se kaže "jede svoj hleb". Uradite ovako: u dublju posudu zapremine oko 3 l ubacite
200 gr raženog integralnog brašna,
200 gr pšeničnog integralnog brašla,
200 gr. običnog belog brašna  
1 kašičicu soli i
4 kašike maslinovog  ulja
 
te potom izmešati. Ovu smesu  prespite u pleh gde ćete peći hleb. Sada u posudu gde je bilo brašno sipajte 320 ml mlake vode i u nju dodajte
20 gr svežeg kvasca (germe),
 
3 kašičice šećera

1 kašiku jabukovog sirćeta
i to malo razmutite da se kvasac  rastvori.  Dodajte  pola brašna iz pleha, promešajte a zatim dodajte i drugu polovinu brašna i opet promešate. Dobijeno testo ostavite da se odmori 15 min. Ručno ili mikserom za testo premesiti testo tako da kada ga pritisnete prstom  udubljenje brzo nestaje.  Sada  masu podelite na dva dela i kotrljajte tako da napravite veknu, koju zatim prekotrljajte u malo podmazan i nabrašnjavljen pleh. Isto uradite i sa drugom veknom. Pleh sa dve vekne stavite na toplo mesto da narastu za polovinu, što će se dogoditi za oko pola sata. Rernu  zagrejte na 250 stepeni, ubacite pleh, odmah smanjite na 200 stepeni i pecite  45 minuta.  
Dok uživate jedući topao  hleb setite se nekih narodnih verovanja o hlebu.

POTREBNO je da se podsetimo  na 
MED
hranu i lek naših predaka, nas samih  i naših potomaka!

Potrudite se da nabavite med od od pouzdanog pčelara ili iz manastira i imaćete namirnicu izuzetnog kvaliteta, jednostavnu za upotrebu, koja:  

Počnite od jedne kašičice dnevno a možete povećavati do 50 gr., uzimajte uz čaj, namazan na hleb, uz pahuljice ili kako smislite i dopada vam se. U narodu se kaže: Med smanjuje gorčinu života.

TURŠIJA - opet i opet inspiracija.

Od davnina su poznate blagodeti turšije, ove tradicionalne namirnice. Njena lekovita svojstva su:   

BUSJINE PAPRIKE - recept koji se nasledjuje i deli, jer svako ko  proba ovu turšiju  traži  recept.  

Jednostavan recept sa alhemičarskim rezultatima.


GEORGINA – UKRAS SVAKE BAŠTE
 

Unutra ili napolju dom nije dom ako nema baštu. Bašta je izvor lepote, feng šui principa, skupjač toksina iz vazduha i deo etnokulture. U našem narodu postoji razvijena kultura gajenja  i uživanja u cveću. Moda je prisutna u izboru cveća, tako da je nekada glamur bio u mindjušici a sada je u spathiphyllum-u. Ovog puta predstavljamo vam jednu večnu lepotu -GEORGINU.

Georgina ili dalija potiče iz planinskih područja Meksika, gde su je još u VI veku gajili Acteci. Koristili su je kao lekovitu biljku. Za hranu su koristili njene kuvane i pečene krtole, a od osušenih krtola su mleli brašno. Španski osvajači pronašli su biljku jednostavnih cvetova, stabljike visoke, čak šest metara u planinama Meksika 1570. godine. Međutim, prošla su skoro dva veka, pre nego što je ova biljka preneta u Evropu. Najpre se gajila u Španiji, kao povrtarska kultura, zbog korena koji je podsećao na krompir, odakle se ubrzo proširila po celoj Evropi.

Dalija ili georgina (dahlia variabilis) je dobila ime po botaničarima Dahliu i Georgiu, koji tako udjoše u večnost u ženskom rodu. Naši ženski preci su obožavali ovaj cvet, bio je to ponos bašta i vazni, na kojima su odmarali pogled otkivajući njegovu ezoteričnu lepotu. Nadjite georgine i osetićete isto.

daca1.png
Miroslava Dacić Dimitrijević