UKUSI LIKE
Generacije pre nas nisu se suočavale sa problemom zatrovane hrane. Sada se u proizvodnji hrane a i uopšte u svemu postupa poput čoveka koji se posluži atomskom bombom da ubije običnu muvu.
Ah, da! Više nemamo vaške, buve, moljce i stenice. Čisti smo ljudi ali mrtvi ili gotovo mrtvi u obilju štetne hrane.
Izvesno, proizvodjači nam nude nezdravu hranu, a taj problem može se ublažiti našim angažovanjem i kreativnošću. Evo nekoliko načina:
- Novac je u našim rukama i mi možemo poslati poruku:"Ne interesuje me spoljni izgled, boje i pakovanje. Zahtevam prirodne i kvalitetne proizvode a za cenu ne pitam." Proizvodjači bi u tom slučaju promenili ponašanje. Retko kada kupac nema poslednju reč.
- Organsku, certifikovanu hranu treba kupovati što više.
- Industriski neprerdjenu ili nižeg nivoa prerade hranu treba favorizovati u ishrani.
- Seoska domaćinstva sa malim viškovima hrane treba kontaktirati i od njih kupovati.
- Jedite manje, manje će otrova biti u vašem organizmu.
- Zapamtite spisak voća i povrća sa najviše i najmanje pesticida
Voće i povrće sa najviše pesticida: |
|||
|
|
|
Voće i povrće sa najmanje pesticida: |
|||
|
|
|
- Informišite se redovno o novostima iz oblasti zdrave hrane.
Čorba od tri vrste pečuraka
Sastojci:
- 15o gr. šitaki pečurki
- 15o gr. bukovača ili braon šampinjona
- 150 gr. šampinjona
- 30 gr. putera (može se zameniti maslinovim uljem)
- 1 kašika krem putera
- 1 glavica seckanog crnog luka
- 2 struka praziluka iseckanog
- 1 kašičica majčine dušice
- so
- mleveni biber
- 2 kašike brašna
- 1 šolja suvog belog vina
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1/2 šolje seckanog peršuna
Obrisati pečurke krpom,odvojiti drške od šeširića. Iseći drške na krupno a šeširiće na listiće ostaviti sa strane.
- Supa (buljon) od povrća: Zgrejati maslinovo ulje i kašiku krem putera u šerpi, dodati iseckane drške pečuraka, crni luk, šargarepu, malo majčine dušice, posoliti, pobiberiti i dinstati na tihoj vatri 10-15 minuta dok povrće ne omekša. Dodati 7 šolja vode, ostaviti da provri, smanjiti vatru i kuvati na tihoj vatri 30 min. Procediti supu (buljon) a ostatak baciti.
U medjuvremenu u drugoj većoj posudi zagrejati 3o gr. putera ili maslinovog ulja i dodati praziluk pa dinstati 10-15 minuta. Dodati isečene pečurke pa dinstati dok pečurke ne budu mekane. Dodati brašno i pržiti 1 minut.Dodati belo vino i dinstati još 1minut, sve preliti supom od povrća, osoliti, pobiberiti, ubaciti majčinu dušicu i pustiti da provri. Smanjiti vatru i kuvati 15
min., skloniti sa šporeta, dodati pavlaku i seckan peršun. Poslužiti toplo.
Glog crveni ( Crataegus oxyacantha)
prijatelj srca i omiljena ptičija hrana
Svima poznat:
- Raste kao trnovit grm,do 5 m visine, uz seoske puteve, ivice proplanaka i šikara na suvom zemljištu. Penje se do l.5oo m nadmorske visine.
- Listovi su po obodu testerasti i podeljeni na 3 do 5 režnjeva. Cvetovi su beli, retko rozikasti, skupljeni u cvast sa prašnicima crvene boje i mirisni.
Cveta u maju a plod gloginja je zrela u oktobru.
- Berba cvetova je u maju a gloginja u oktobru po suvom vremenu. Sušenje se vrši u tankom sloju, u hladovini i na promaji. Osušeni plod dobro zapakovati.
Lekovita dejstva:
- Lekovite materije gloga ne pojedinačno već svojom kombinacijom (mudrost prirode) ispoljavaju terapeutsko dejstvo koje je stavljeno u vrh fitoterapije.
- Hrani srce.
- Povećava elstičnost srčanog mišića i perifernih krvnih sudova.
- Smanjuje nervozu i napetost srca.
- Ublažava poremećaj srčanog ritma.
- Reguliše pritisak i pospešuje cirkulaciju.
- Može se koristiti i preventivno jer nema nuz pojava.
- Cvetovi i plodovi imaju slično dejstvo ali neki autori daju prednost cvetovima.
Priprema čaja:
- Dve kaf. kašičice cvetova gloga preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 20 min. i posle procediti i popiti. Uzimati 2-3 šolje dnevno u dužem vremenskom periodu.
Kako naša, tako i tradicionalne medicine drugih naroda cene glog kao biljku br.1 za srce. Zvanična medicina je istraživanjima potvrdila narodno iskustvo. Profesor dr Nebojša Menković iz Instituta za lekovito bilje iz Beograda ima samo reči hvale o dejstvu gloga na srce.
Pretnja "ješćete gloginje" koja se često spominje u narodu obećava snažno srce, te i nije tako strašna.
Priredila Miroslava Dacić Dimitrijević |