МА ШТА МИ РЕЧЕ?ПРИЧА О РЕЧИМА

РОБОТ

 Двадесет први век биће без сумње век робота. Роботи су се стидљиво појавили у 20. веку прво и код писаца научне фантастике, а затим  у производњи како би заменили човека у неким сложеним и тешким опрерацијама. А временом су се могућности робота повећавале и неминовно водике ка ствараљу човеколиког робота. Да ли ће будућмост донети и човека робота...
Robot.JPGРеч РОБОТ постоји у свим већим језицима света. А знате ли одакле потиче?  Начињена је према чешком „робота“ (српски „работа“) а значи „рад“, „ропски рад“ (од старословенског „раб“-„роб“).У својој драми из 1921. чешки писац Карел Чапек је једног  од ликова-вештачког човека, аутомат- назвао роботом. Термин се пренео у информатику, а настала је и реч роботика – наука о роботима. У обичном говору чује се „Он ради као робот“ тј. без размишљања, онако како му је речено, ропски.
( И руске речи „СПУТЊИК“  - 'име првог лансираног вештачког  сателита, и „ЛЕОНОВАТИ“ – лебдети у безвадушном простору, васиони, што је први искусио руски космонаут Леонид Леонов, показују допринос словенских народа светској култури.)