KO JE KOME ROD A KO POMOZ’ BOG
Rođački odnosi - prvo koleno
Ko je kome rod 5.jpg
*u drugom i trecem redu iste boje su roditelji i deca


Rođaci prvog kolena su oni koji imaju istog dedu ili babu, ili oboje. Ako pretpostavimo da roditelji imaju dva sina i dve ćerke, tada će ta deca imati sledeća rodbinska imena:

sinovac (bratanac, bratić) i sinovka/sinovica (bratanica/bratičina) - bratov sin ili kći drugom bratu (sestri)
nećak (netijak) i nećaka (nećakinja) sin ili ćerka rođenog brata (sestrin sin ili kći u odnosu na ujaka, majčinog brata; bratov sin u odnosu na strica, očevog brata)
sestrić i sestričina- sin ili kći jedne sestre u odnosu na drugu braću ili sestre
bratanac ili bratanica - bratov sin ili kći
stričević ili stričevna - dete jednog brata detetu drugog brata
bratić, bratučed, tetkić - stričev sin; tetkin sin
rođaković ili rođakovićka - rođakov sin ili kći

Postoje razne specifičnosti koje se javljaju ređe ili češće. Recimo, kad se ožene dva rođena brata za dve rođene sestre, pa, deca u braku iz prethodnih brakova što je očigledno novija moda, i drugi slučajevi.

Najčešće se, osim kada je potrebno detaljno objasniti, za srodnike na istom nivou porodičnog stabla kaže jednostavno „rođak“ ili „brat“, odnosno „rođaka“ ili „sestra“. U slučaju da se kaže samo „brat“, odnosno „sestra“, može se dodati da je „od tetke“, „od strica“ itd. u slučaju da je sin/kćerka tetke odnosno strica. U slučaju da se kaže samo „rođak“, tada se uglavnom ne dodaje da li je od strica, tetke isl. ali se često doda da je „prvi“ rođak/rodica, „drugi“ rođak/rodica, u zavisnosti od udaljenosti najbližeg srodnika u porodičnom stablu (npr. prvi rođaci su deca od dve sestre ili brata ili sestre i brata, drugi rođaci su deca od dva prva rođaka, itd.).