UKUSI LIKE
Jesen je u punom jeku ,naše bake su na kredence i ormane stavljale jabuke i dunje radi mirisa i ukrasa. Mi sada možemo napraviti voćni aranžman i staviti na sto iz istih razloga kao naše bake.
Hrana, način pripreme i služenja, kao i praznična trpeza su deo kulture.
Antroplogija se bavi vezom izmedju gena, prehrane naših predaka i bolesti. Prilagodjeno i makar simbolično prisustvo hrane predaka na stolu doprinosi očuvanju:
- naše kulture,
- našeg fizičkog zdravlja (telo tu hranu prepoznaje kao svoju) i
- miluje našu dušu ( U narodu postoji izreka: Mirisila kuća svaka toplom dušom kačamaka)
.
SLADAK KUPUS SA MESOM
A lep je i bez mesa !
Materijal:
- srednje velika glavica kupusa,
- 700gr. jagnjećeg, telećeg ili junećeg
mesa,
- srednja glavica crnog luka,
-5-6 čena belog luka,
- 3-4 krompira,
- 3-4 srednje šargarepe
- list peršuna ili celera,
- 1/2 kaščice aleve paprike i
- 1/3 kašičice kima ili 5-6 listova lorbera.
Kupus isečen na rezance, kao za salatu ili krupnije ubaciti u kipću posoljenu vodu da vri 5 min. pa ocediti.
U drugu šerpu sipati malo ulja (može i maslinovo), srednje zagrejati, dodati meso sečeno u kocke 3-5 cm i pustiti da se dinsta na umerenoj temperaturi u sopstvenom soku 2o min.. Zatim dodati iseckan crni luk, šargarepu sečenu na kolutove i 1/4 kašičice šećera kao i malo tople vode da ne zagori a posle 10 min. posoliti i pustiti da se krčka 3o-tak min. Zatim ubaciti krompire sečene na 4 dela, čene belog luka, .alevu papriku, kim ili lorber.
Kada ovo vri 10 min. dodati obareni kupus i nalite toplom vodom da skoro ogrezne i krčkati još do 40 min. (zavisno od tvrdoće kupusa). Pred kraj ubacite seckan peršun ili celer. Dosolite po ukusu.
PASTRMKE U RERNI (uspešan i jednostavan recept)
Očišćene pastrmke osoliti izutra i spolja. U svaku ribu nacediti malo limuna, ubaciti po 2 čena belog luka i preko luka posuti suvi peršun ili svež. Ovako pripremljena riba može odstajati u
- Uključiti rernu na 250 stepeni.
- Na pleh staviti papir za pečenje (da ne morate posle prati pleh). Maslinovim uljem nauljiti papir. Pastrmke pri ubacivanju u pleh okrenuti da bi obe strane bile pouljene. Na poredjane pastrmke staviti tanke kolutove limuna,po 3 na svaku. U pleh klasične rerne staje 6-7 srednjih pastrmki.
JABUKA - kraljica voća
Za jabuku, stiglu iz raja, se kaže: " Pojedeš li 3 jabuke dnevno, tvoj doktor će morati prositi ručak"
Jabuke konzumirane na prazan stomak, 2 sata pre jela ili bar 2 sata posle jela, delovaće pozitivno na:
holesterol,
- metabolizam i gubitak kilograma,
- varenje i druge stomačne probleme,
- funkciju mozga,
- zaštitu jetre i srca,
- antikancerogenu snagu organizma,
- zapaljenske procese u organizmu,
- svežinu usta i zuba...
Za preporuku su:
- 2 čaše sveže iscedjenog soka dnevno (možete iscediti količinu za 3-4 dana i čuvati u frižideru),
- rendane jabuke,
- kompot od jabuka,
- pečene jabuke (pomažu kod gušobolje) i
- u svakoj formi koju želite.
Ako možete, nabavite organske, neprskane jabuke, nije to tako teško kao što izgleda samo se raspitajte i informišite. U ovom vremenu saznanja o hrani, proizvodjačima i certifikatima su potrebnija nego ikada pre. Kora jabuke sadrži dragocene sastojke pa ako imate neprskane pojedite ih bez ljuštenja.
BUNDEVA
Jesen je, stižu bundeve, sa razlogom sve popularnije "domaće banane".
bundevu preporučljivom za probleme sa:
- kožom ( za psorijazu takodje),
- bešikom, bubrezima, prostatom,
- svim zapaljenskim procesima u
organizmu,
- varenjem,
- nervnim sistemom,
- viškom kilograma,
- holesterolom ...
Bundeva stvara baznu sredinu u organizmu što je veoma bitno za očuvanje zdravlja. Kuvana, kao čorba, kao ćuspajz, pečena u rerni, u piti ili u kolačima bundeva će doprineti vašem zdravlju.Važno je napomenuti da je najčešće potpuno neprskana, jeftina a tako korisna namirnica.
Priredila Miroslava Dacić Dimitrijević |