Šarenica

ЛИЧКА НОШЊА

Личка ношња спада у ред једне од лепших народних ношњи динарског краја. Детаљи личке ношње разликовали су се од једног до другог краја Лике (доње и горње Лике). Женска народна ношња састоји се од беле ткане кошуље везене и са чипком, црне или тегет сукње, црног везеног прслука (бушта) са украсима црвене или жуте боје, тканог разнобојног појаса (канице), предивне вунене прегаче (заслан) ткане у више боја и оивичене дужим вуненим ресама које су импозантно прекривале доњи део женске одеће. Licka nosnja Саставни део ношње су и вунене чарапе, црне или беле, плетене руком девојака и везене са детаљима који су се увек јасно истицали. Поред чарапа, саставни део женске ношње су и натикаче (плетене вунене чарапе до колена), као и жути лички опанци. На глави су жене носиле мараму (рубац) црни, бели или шарени. Девојке би често рубац пребацивале преко бујне косе или спуштале неповезан до рамена. Старије жене су на посебан начин везале своје црне мараме. Често би девојке при одласку на збор (црквену прославу) стављале уместо мараме мале личке капе са изражајно мањим кићенкама (ресама). Косе (панчир) би увијале у плетенице и исте стављале испод симпатичне личке капе.

Мушка народна ношња састоји се од беле ткане кошуље, тканих црних  панталона (бравенаца) (украшених детаљима) и прслука црне боје са украсним црвеним везовима по рубовима и предњем делу прслука. Саставни део ношње су и вунене беле личке чарапе  украшене фронцлама, затим натикаче, браон или жути лички опанци равни у предњем делу и лаки за ношење. Мушкарци су обавезно носили на глави личку капу црвено-црну, са изражајним кићенкама (ресама) које су се спуштале низ рамена или пребацивале преко рамена на груди. Саставни део ношње је и украшени појас (пасњача), маја (xемпер), лички кожун и личке цокље (вунене кратке чарапе подашивене са гумом).

TorbicaЖенска и мушка личка ношња није комплетна без ткане личке црвено-црне торбице украшене детаљима, кићенкама, испуштеним ресама са стране иуплетеним вуненим плетеницама, како би се торбица могла носити преко рамена. Личка ношња је омогућавала момцима и девојкама да се изузетно лако крећу у летњим данима тешких и мукотрпних радова, као и у зимским данима пртећи и по неколико километара снег при одласку код девојака на прело.

Licka kapa

Ношња је незамислива без личке капе са изражајном кићенком и извеженим рубовима око капе. Симбол Лике јесте личка капа. Капа је црвено-црне боје округлог облика, са равном површином и украсним везовима на спољном делу капе. У доњем делу капа је оивичена (порубљена), а на задњем делу капе су стављене густе ресе дужине и до 50 цм.

Мушка и женска личка ношња временом се прилагођавала животним условима Личана.

(Преузето: Родослов фамилије Вуњак, књ. 1)