drvena kasikajpg.jpg
UKUSI LIKE

Lička kuhinja je Vaša kuhinja,  odredjena životima predaka koji su uvek podrška,  zabeležena u genima i svakako će Vam koristiti  `prilagodjena trošenju energije i zdravstvenom stanju`.  Možda je tu deo tajne  dugovečnosti ljudi iz Like.
Kuvanje po mišljenju planinaca ima i tu moć da rastera osećanje usamljenosti i loše raspoloženje. Njihov savet za takva stanja glasi „Obavezno stavite nešto,  makar najskromnije ili čak samo vodu da vri na šporetu,  tako ćete se oraspoložiti i Vi i kuća“.
Lička kuhinja je odraz borbe za opstanak na škrtom kršu,  teškog rada,  mrazovitih zima i vrelih leta.  Krompir,  kupus,  pasulj,  repa,  keleraba,  jagnjetina,  suvo meso,  mleko i mlečni proizvodi,  kačamak,  pite savijače,  uštipci i domaći hleb su bili osnovna hrana.  Hrana je bila zdrava,  ,  organska ,  ničeg nije bilo u izobilju tako da se moglo reći „Sirotinjska hrana je zdrava hrana“.  Surova i raskošno lepa priroda nudila je svoju hranu: pečurke,  šumsko voće i divljač koja je bila dobrodošao deo ishrane. 

LIČKE POLE (polovine krompira) su jelo br. 1 u Lici.

Pole se prave u varijantama:
- Malo se osole polovine krompira i  protrljaju jedna  drugom. licke pole.jpg
- Na presečenu stranu staviti malo slanine.
Opran, neoljušten krompir preseći po dužini na užoj strani, posoliti, sa ili bez slanine, poredjati u pleh tako da presečena strana bude gore, staviti u vruću rernu na 2oo-220 i peći 45-6o minuta.
Poslužiti sa sirom, pavlakom, puterom, slaninom, pršutom, sarmom, kuvanim kiselim kupusom. Pole su ukusne i bez priloga.

 

LIČKI KUPUS je takodje jelo br. 1 u  Lici i služi se sa ucelo kuvanim krompirom ili ličkim polama.
Jelo se može spremati u više varijanti. licke pole.jpg
- Glavicu kiselog kupusa podeliti na 12 kriški i oprati ako je preslan ili prekiseo. Dno lonca zamastiti mašću, uljem ili   maslinovim uljem pa redjati red kupusa red suvog mesa (rebara, slanine, kolenice, koje treba prethodno iseći na manje komade oprati ili   prokuvati malo da bi izašli so i jačina) i dodati zrna bibera, lovor i kim.  Redjanje završiti sa kupusom.  Naliti vodu i kuvati   najmanje 2 sata na umerenoj vatri uz dolivanje vode ako je potrebno. Na kraju skpro sva tečnost treba da je isparila.   Probajte mekoću mesa i kupusa.

- Umesto kriški kupusa možete koristiti ribanac.
-  Možete staviti i sasvim malo suvog mesa ali onda sve prelite  maslinovim uljem.
-  Ako je jelo preslano, pola sata pre kraja dodajte 4 krompira isečena na 4 dela.  


LEKOVITI ČAJEVI

Naši preci su otkrivali mnoge načine lečenja pojedinih bolesti. Medicina je napredovala ali mnoge bolesti se teraju pucajući iz topova, iako bi obična drvena puška bila dovoljna. Mudri su oni koji tešku artiljeriju upotrebljavaju tek kada je ona zaista potrebna. Biljke predstavljaju laka oružja prikladna i delotvorna protiv mnogih bolesti. Predstavljamo vam dve takve biljke.

HAJDUČICA, stolisnik, achillea millefolium, sporiš ili kunica.

Kada je Ahil opsedajući Troju pao smrtno pogodjen u petu otrovnom strelom lepog Parisa, boginja Afrodita, sva u suzama, posavetuje ga da  upotrebi ovu biljku kako bi ublažio nesnosne bolove.  Hajdučica je po Ahilu i dobila latinski naziv ACHILLEA.   U narodu hajdučica je poznata kao sredstvo za lečenje rana.
~Lekovite materije: gorke materije ahilein, etarska ulja sa azulenom i hamazulenom     i druge supstance. Daca hajducka trava.jpg
~ Lekovita dejstva: zaustavlja krvarenja i zgrušava krv, pomaže kod problema sa organima za varenje,      jača jetru, slezinu i pankreas, kao diuretik  koristi se kod bubrežnih bolesti, krepi ceo organizam.
    Preporučuje se po 4 nedelje tretmana čajem u jesen i u proleće.

~  Pripremanje čaja: 3 kafene kašike preliti sa 5oo ml ključale vode, ostaviti da stoji 3o min.  procediti  i piti 3 puta dnevno.
~  Lekoviti deo biljke: cvetovi i listovi

ŽALFIJA, kadulja, salvia officinalis, biljka koja u fitoterapiji zauzima izuzetno mesto. Grci i rimljani su je smatrali PANACEOM (lekom za sve bolesti).  Iz tog vremena je čuvena latinska pitalica

zalfuja.jpgCur moriatur homo,  cui salvia crescit in horto?
Zašto da umre čovek,  kome u vrtu raste žalfija?
Ovo nije nada u besmrtnost već SAVET da za dug, zdrav i kreativan život treba redovno koristiti žalfiju.

~ Najvažnija lekovita materija je žalfijino etarsko ulje uz tanine i nešto flavonoida.
~ Lekovita dejstva:
    - Odličan lek za usnu duplju, desni i grlo (mućkati i grgoljati 3-4 puta dnevno. )
    - Odličan lek za  sistem za varenje  i za jetru.
    - Kao antispazmolitična biljka pomaže kod napetih nerava i raznih neuroza.
    - Za disajne organe je antiseptik.
    - Protiv noćnog znojenja.
    - Za klimakterične tegobe dragocena.
    - Za kožne probleme upotrebljava se spolja.
    - Za upotrebu žalfije nema ograničenja ni kod drugih bolesti jer doprinosi lečenju.

~ Pripremanje čaja: dve kafene kašike žalfije preliti sa 2oo ml ključale vode i ostaviti da stoji 2o min.  procediti i popiti. Optimalno je piti 2-3 šolje čaja dnevno.

 
daca1.png
 
Priredila Miroslava
Dacić Dimitrijević