Predstavljamo vam Mirtu Dagelić

Mirta Dagelic
Ukazana mi je jedinstvena prilika
predstaviti se članovima obitelji koje ne poznajem, koje nikada nisam vidjela, ali čiji dio ipak nosim u sebi i veselim se početku jednog novog prijateljstva i otkrivanju dijela sebe, svojih nadanja i želja, svoje prošlosti i svoje budućnosti. Pa, krenimo nešto neformalnije, pa ćemo stići i do biografskih podataka.

Rođena sam u Zagrebu gdje živim cijeli svoj život.

Vjerujem da nas mjesto odrastanja oblikuje kao osobu u velikoj mjeri, pa ni ja nisam iznimka. Obožavam Zagreb i obožavam živjeti ovdje, od svojih prvih djetinjih uspomena, preko prijateljstava i prvih ljubavi pa sve do odraslih tema, razgovora i pogleda; on je bio i ostao kulisa za moj život. Bez njegovih ulica, starih krovova i plavih tramvaja moje bi uspomene izgledale sasvim drugačije; neprepoznatljivo; nezamislivo. Prvi odlasci u kino, kazališe i muzeje, kafići, klubovi i parkovi, školske i studentske godine provedene u otkrivanju grada fotoaparatom obilježili su me kao osobu, otkrili u meni poseban način gledanja na svijet oko sebe i potaknuli potragu za zapanjujućim detaljima u svakodnevici.... jer Zagreb je prepun skrivenih simbola, značenja i motiva. Neke od tih motiva ću pokušati iskoristiti za predstavljanje sebe i svog rada.


Slika vrijedi tisuću riječi.

Fotografija je moja prva i najveća ljubav u životu, moja strast i nadahnuće, moje utočište. U magiju fotografije zaljubila sam se početkom osnovne škole, što najviše mogu zahvaliti svom tati koji me uveo u taj čaroban svijet prividne kontrole vremena. Od tada je prošlo dosta godina i svo to vrijeme provedeno iza fotoaparata naučilo me gledati drugačije na svijet. Fotografija me uvježbala u traženju svakodnevnih čuda u malim stvarima, naučila me vidjeti kako zrake svjetla mijenjaju predmete, kako se život sastoji od detalja i da u svakom trenutku, sjedeći na mjestu, mogu snimiti barem deset vrhunskih fotografija jer je „umjetnost u oku promatrača“ i treba samo otvoriti oči i prepustiti se čudima koja nas okružuju.
„Maksimirska jesen“, fotografija snimljena 2011. godine, autor: Mirta Dagelić

„Maksimirska jesen“, fotografija snimljena 2011. godine, autor: Mirta Dagelić


Zagreb, Trg bana Jelačića, 2012. godine, autor: Mirta Dagelić

Zagreb, Trg bana Jelačića, 2012. godine, autor: Mirta Dagelić


Crna Gora 2011

Crna gora, ljeto 2011. godine, autor: Mirta Dagelić

Biografija, ukratko, kronološkim redom.

Rođena sam 1980. godine u Zagrebu gdje sam završila osnovnu školu.

Klasičnu gimnaziju i Obrtničku fotografsku školu također sam završila u Zagrebu.

Na Fakultetu političkih znanosti sam diplomirala novinarstvo 2009. godine.

Fotografija me okupira svakodnevno.

Živim u Zagrebu sa zaručnikom i trenutno radim u aerobik klubu.