PRVA EVROPSKA KUĆA IZ BEOGRADA je nevladino, neprofitno i nestranačko udruženje građana, osnovano početkom 2000. godine u prostorijama Evropskog pokreta u Srbiji. Kuću je osnovalo 50 uglednih i poznatih građana Beograda i Srbije iz oblasti kulture, politike, nauke, privrede, umetnosti, zdravstva i obrazovanja.

„Priznanje se dodeljuje uglednim pojedincima, političkim prvacima, državnim rukovodiocima, ljudima od značajnog uticaja na javno mnjenje, za najveći doprinos u povezivanju naše zemlje sa Evropom, za afirmaciju sopstvenih, nacionalnih, proevropski orjentisanih ideja i vrednosti izvan zemlje, za najuspešnije promovisanje evropskih ideja i vrednosti u zemlji” (Pravilo o izboru Najevropljanina godine).

PROF. DR NENAD VUNJAK – NAJEVROPLJANIN 2012.

Laureat za najevropljanina za 2012.  u oblasti kulture i obrazovanja je prof. dr Nenad Vunjak, dekan i redovni profesor (državnog) Ekonomskog fakulteta u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu.

N. Vunjak najevropljanin 2012

Ostvarivanje studijskog programa sa Univerzitetom u Celju, čiji polaznici će po završetku studija sticati diplomu sa kojom će moći da rade u 28 zemalja Evrope bez nostrifikacije uvelo je obrazovanje Srbije u Evropu, a dekanu Ekonomskog fakulteta u Subotici prof. dr Nenadu Vunjaku obezbedilo titulu – Najevropljanina. Osim ovoga, kao razlozi za ovakvu odluku organizatora  “Prve evropske kuće” u Beogradu, navode se i uspešna međunarodna saradnja, i otvaranje odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu gde se trenutno izvodi nastava na prvoj i drugoj godini osnovnih studija za oko 200 studenata, albanske, srpske i romske nacionalnosti. Profesor dr Nenad Vunjak uspostavio je čvrstu medjunarodnu Najevropljanin 2012 Politikasaradnju sa većim brojem Univerziteta Evrope i Azije (iz Rusije, Kine, Mađarske, Austrije, Slovačke, Rumunije), kao i iz zemalja bivše Jugoslavije.
Prof. dr Vunjak jedan je od onih aktera u obrazovanju koji pokušava i uspeva da kreira neke nove savremene odnose, vrednosti i norme, u ovoj konzervativnoj, osetljivoj i za zemlju veoma značajnoj delatnosti.

Zahvaljujući se na nagradi, dr Vunjak je ocenio da ona predstavlja priznanje za ceo tim Ekonomskog fakulteta u Subotici.