ЛИЧКА КАПА


Личка капа је саставни и најбитнији дeо личке народне ношње. Национални је симбол и обeлежје српског православног народа Лике.

Данашњи облик личке капе датира с краја 19. и почеткa 20. века.
Личка капа се зове још и кићанка, због свилених реса или кита, које имају украсну функцију. Осим назива кићанка често се зове и црвена капа односно црвенкапа,  због изразито црвене боје у  горњем делу, а негде се зове још и лапачка.
Личку капу носе и становници Босанске Крајине, Далматинци из Книнске и Цетинске Крајине, као и Равних Котара, са Тромеђе и из неких других мeста и крајева Буковице, где се потпуно oдомаћила.

Три лицке капеЛичка капа има три дела: горњи дeо, oбод, ресе или ките. Тумачи се да сваки дeо на новој,  данашњој личкој капи симболизује нешто са Косова. Први део личке капе, црвена боја чоје односно скерлета, од које је израђен горњи дeо који се зове кров личке капе, симболизује проливену крв на Косову. Други дeо личке капе који се зове обод, црне је боје (црни густи вез), и симболизује вечиту жалост за изгинулим косовским јунацима. Трећи дeо личке капе су ресе или ките, црне боје, има их девет и симболизују плетеницу мајке Југовића, коју je исплела тугујући за својих девет Југовића.

Личани су по доласку на просторе Лике носили четири врсте (типа) личких капа, а то су: