UKUSI LIKE
KAČAMAK U TANJIRU
Kačamak je tradicionalno jelo Balkana i Turske ali se priprema i u drugim zemljama pod raznim imenima i uz razne priloge.
Lep kačamak može biti najveća čast i slast. Ranije se govorilo: Kada ta žena spremi kačamak ja ga se ne mogu najesti, stalno mi grlo gladno od slasti.
Recept: Lički kačamak, proces spremanja vidljiv na slici..
-U dublju šerpu ili lonac sipajte oko 2,5 l vode malo osolite i u njoj skuvajte 3 na četvrtine isečena krompira.
-U ključalu vodu, sa krompirom, sipajte oko 300-350 gr. krupno mlevenog kukuruznog brašna (ne palentu, potražite organsko u bio špaizu ) BEZ MEŠANJA.
-Naopako okrenutom varjačom probušite rupu na sredini šerpe, do dna posude i tu sipajte malo morske soli i ulja (može i maslinovo). Rupu treba povremeno obnavljati.
-Kuvajte oko 40 min. bez mešanja na umerenoj vatri.
-Na kraju kuvanja možete da odlijete deo vode koja se čini višak, jer brašno kuvano na pari ostaje na površini. -Skuvan kačamak dobro izmešajte varjačom ili kačamaljem, ako je pregust dodajte od odlivene vode i ponovo mešajte.
-Kačamak poslužite uz kiselo mleko, jogurt, sir, kajmak, pršutu, prženu slaninu, ili kao prilog uz jelo...
****
Narodna šala kaže da je najlepši kačamak ukoliko domaćica u toku kuvanja bude bez suknje.
Ovo jelo je održalo zdravlje mnogih generacija pa će svakako doprineti i našem.
PEČURKE U MLEKU
- Za ovo jelo najpogodniji su SMRČCI (MORCHELLE) ili ŠAMPINJONI.
- Na malo maslinovog ulju,300 do 4oo gr. gljiva isečenih na krupne
listove,malo osolite i prodinstajte par minuta.
- Kada pečurke spadnu prelijte ih sa 3oo do 400 ml mleka, opet osolite, kuvajte u odkopljenoj posudu 15 do 20 min. Uvreće oko 1/3 mleka.
- U saft ovog jednostavnog jela, koje planinci spremaju, možete umakati integralni hleb i sladiti se sladiti...
SIRUP OD ZOVE
Zova -Sambucus nigra- ima razna lokalna imena: bazga, crna zova,bazovika...
Narod veruje u veliku moć zove; za jedne to je demonsko drvo, za druge drvo gde se vile sastaju, za treće sveto drvo...
U lekovitost zove svi veruju, a to je i naučno potvrdjeno. Zova uzeta kao sirup, čaj ili konzumiranjem plodova deluje:
-kod groznice,
-pojačava znojenje,
-povećava izmokravanje,
-deluje kao laksans,
-jednom rečju čisti organizam od toksina.
Tradicionalni sirup od zove, ukusni i lekoviti napitak naših predaka možete napraviti ovako:
-50 cvetova tek procvetale zove,
-4 kg šećera(možete uzeti fruktozu zdravija je),
-5 l vode i
-3 limontusa.
Skuvajte vodu sa šećerom,ohladite i dodajte cvetove zove,ostavite da stoji 24 sata pokriveno gazom ili čistom krpom, posle procedite, umešajte 3 limontusa, sipajte u rerni sterilisne flaše, zatvorite celofanom i ostavite na hladnom i tamnom mestu.
Napitak je osvežavajući naročito leti.
BOSILJAK (ocimum basilicum)
"Oj bosilje,bilje,
beru l’te devojke?"
"Kako bi mene dušo,
ne brale devojke,
kad mirišem dušo,
dušom devojačkom"
Bosiljak je po hrišćanskoj legendi izrastao na mestu Hristovog raspeća i jedno je od nabitnijih obeležja svakog hrišćanskog doma pored ikone, kandila, čiraka i sveće, kadionice, tamjana, svetog pisma i molitvenika.
Ova biljka je našem narodu najmilija jer prati Srbe kroz sve ozbiljne situacije od rodjenja do smrti. Veselin Čajkanović (naš poznati etnolog) ističe da bosiljak ima izvanredno važnu ulogu u religiji i kultu, poeziji, magiji i medecini srpskog naroda.
Postoji oko 15o vrsta bosiljka, naši genotipovi se čuvaju u Banci biljnih gena.
Lekovitost:
- Najvažniji lekoviti sastojak bosiljka je etarsko ulje. Koristite etarsko ulje zbog izvanrednog antiseptičnog dejstva kod infekcija a i kao konzervans u pripremi hrane (zimnice).
-Žvakanje sveših listova bosiljka će vam pomoći kod raznih upala usta i grla.
-Naučno dokazano protivupalno dejstvo eterskog ulja je preporuka da ga koristite kod artritisa umesto leka diklofenak.
-Čaj od bosiljka se koristi za umirenje nerava, kao laksativ i za smanjenje napetosti mišića.
Priprema čaja: 1-2 kašičice biljke prelite sa 250 ml. ključale vode i ostavite 15 min. poklopljeno, procedite i pijte ili pravaite obloge.
Bosiljak će u kuću uneti mir, spokoj, ljubav i toplinu.
Priredila Miroslava Dacić Dimitrijević |